Jubileum voor Oktoberfest Tilburg: ‘We halen een stukje München voor een weekend naar Tilburg!’

oktoberfest

Nog een paar nachtjes slapen voor we ons weer in Duitse sferen wanen. De tiende editie van Oktoberfest Tilburg staat op 14 & 15 oktober voor de deur! Tijd om met ondernemer en medeorganisator Rob Reijnen eens terug te blikken op de afgelopen tien jaar: “De eerste editie was niet heel succesvol. Ik twijfelde toen of we het door moesten zetten, maar het bleef borrelen.”

Het is rustig op het terras van café Bolle. Dat komt waarschijnlijk omdat het 10.00 ’s ochtends is en het café net wordt geopend. Na een slok te hebben genomen van zijn koffie, begint Rob te praten: “Het is alweer veertien jaar geleden dat ik samen met een aantal vrienden aan het borrelen was. We hadden het over het Oktoberfest in München en ik stelde voor de grap voor om daar eens heen te gaan. Binnen vijf minuten was het geregeld.”

Na het bezoek aan het Oktoberfest in München kwamen de vrienden op het idee om een Oktoberfest in Tilburg op te zetten. Van het een kwam het ander: “De eerste editie vond plaats op evenemententerrein ’t Laar, in een enorme tent. Helaas was deze eerste editie niet heel succesvol. Ik twijfelde toen of we het door moesten zetten, maar het bleef borrelen”, glimlacht Rob. “Wij vinden het gewoon zo leuk om dit feest te organiseren, dat we besloten om ermee door te gaan.”

Oktoberfest is geen Carnaval

Op de vraag hoe Rob Oktoberfest Tilburg zou omschrijven, antwoord hij: “Het is gewoon een heel leuk feest. Het is gezellig, gemoedelijk en er lopen allerlei soort mensen rond. We wilden dit feest wel op de juiste manier aanpakken. Het moest dus écht op het traditionele feest in Duitsland lijken. Het is dan ook de bedoeling dat iedereen gekleed naar dit feest komt. Ik zeg bewust gekleed en niet verkleed, want Oktoberfest is géén Carnaval. In Duitsland heeft iedereen lederhosen of een dirndl in de kast hangen. Dat is de traditie. En die proberen wij hier in Tilburg ook over te brengen.”

Toch zijn er nog wat verschillen tussen het Oktoberfest in München en de editie in Tilburg: “Het Oktoberfest is daar onderdeel van een kermis. Wij organiseren het echt als een evenement. Ook is het feest daar vele malen groter. Je kunt het terrein ongeveer vergelijken met vijftig keer de grote van het Koningsplein”, vertelt Rob.

Bier, schlagers en braadworsten

Aan tien jaar Oktoberfest Tilburg koestert Rob prachtige herinneringen. “Ik weet nog goed dat we een keer de band ‘die Dorfrocker’ hebben laten spelen op ons Oktoberfest. Wat bleek: deze jongens zijn ontzettend groot in Duitsland en wij hadden geen idee! Wat ik ook mooi vind, is dat we een schlagerzanger hebben, Thorsten von Lippe Biesterfeld, die alle tien de jaren bij ons heeft opgetreden. Dat vind ik bijzonder.

Het Oktoberfest staat natuurlijk ook bekend om het vele bier dat er wordt gedronken: “Het is best verschillend hoeveel bier de mensen drinken, maar ik geloof dat het uiteindelijk op zo’n twee liter per persoon uit komt.” Uiteraard kun je tijdens Oktoberfest Tilburg ook traditionele Duitse Oktoberfest- lekkernijen eten. “Er worden koude en warme planken geserveerd. Hier ligt allerlei lekkers op en is bedoeld als shared dining. Daarnaast kun je natuurlijk ook braadworsten eten maar er zijn voor vegetariërs ook opties.”

Goede voorbereiding is het halve werk

Volgens Rob is het belangrijk om je goed voor te bereiden voor je begint aan de volle pullen bier: “We beginnen al om 18.00 op vrijdag en op zaterdag zelfs al om 17.00. Zorg dat je lekker wat te eten bestelt. Begin niet meteen vol gas te gaan, want dan maak je het einde van de avond niet meer mee.”

Toen en nu

Bij terugblikken hoort ook vooruitblikken. Heeft Rob nog dromen of doelen voor Oktoberfest Tilburg? “Een paar jaar geleden hebben we op de zondagmiddag na het Oktoberfest ‘Frühschoppen’ georganiseerd. Mensen konden dan in het begin van de middag een drankje komen doen onder het genot van traditionele Duitse kapellen. Veel ouderen hebben hier enorm van genoten. Helaas was dat veel te kostbaar. Als we hier nu eens subsidie of een paar goede sponsors voor zouden kunnen vinden, zouden we een hoop mensen heel blij maken.

Volgens Rob moet iedereen naar Oktoberfest Tilburg komen:“Wij vieren Oktoberfest op de juiste manier en zo goed mogelijk volgens de Duitse traditie. We hebben deze jubileumeditie twee jaar op pauze moeten zetten, maar mogen er nu weer van genieten. De sfeer is hier gezellig en gemütlich. Je hebt gegarandeerd een leuke avond!” Rob verwacht deze editie zo’n 3.500 mensen te mogen verwelkomen op Oktoberfest Tilburg.

Meer informatie

Nu jij alles weet over het Oktoberfest in Tilburg, mag jij deze editie natuurlijk niet ontbreken. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Je scoort jouw tickets hier.