Kaapstad 2018: Tilburg succesvol gekaapt door Kunstenaars

Kaapstad 2018

De première editie van Kaapstad 2018, City Hacks & Art Take-overs, zit erop. Drie dagen lang werd de stad Tilburg door 25 nationale en internationale kunstenaars gekaapt. De organisatie kijkt terug op een bijzonder geslaagd event waar vastgeroeste ideeën succesvol werden bevochten met charme, creativiteit en verwondering.

Kaapstad 2018

Op Kaapstad werden grote sculpturen en interactieve installaties naast subtiele interventies gepresenteerd. Gewapend met een plattegrond gingen bezoekers op expeditie door Kaapstad in Tilburg. “Mooi dat mensen net terugkomen van vakantie en zich toerist in eigen stad voelen. Groot compliment!” aldus de organisatie. Samen vormden de kunstwerken een creatief charmeoffensief waarbij de grote in-het-oog-springende werken en de subtiele interventies samen voor vele glimlachen zorgden. De organisatie is dik tevreden. “Het is ons gelukt om mensen te verwonderen, we hebben bezoekers en toevallige passanten uit de dagelijkse bubbel weten te trekken. Dat was ons doel.”

Dat het kunstevenement iets teweeg gebracht heeft is een understatement. Vooral de Bikinibar van Atelier van Lieshout maakte de gemoederen los. “Opvallend, op de eerste dag dat het sinds lange tijd geen strandweer was, hadden mensen het massaal over een vrouw in bikini in de fontein op Heuvel,” zegt Sander van Bussel, artistiek leider van het kunstinitiatief met een grote glimlach.

Kaapstad 2018

Kaapstad laat de stad achter zoals zij die gevonden heeft. Toch ziet het ernaar uit dat een aantal werken langer of zelfs blijvende bestaan krijgen. De zeventien mini-schilderijen van kauwgom door de Britse kauwgomkunstenaar Ben Wilson a.k.a. The Chewing Gum Man, vielen erg in de smaak van publiek en gemeente. De Gemeente Tilburg is zo gecharmeerd van de miniatuur-schilderijen dat ze het initiatief hebben genomen de kauwgomkunstwerken zo te conserveren dat ze kunnen blijven. Ook de 75 beplakte verkeersborden door de Italiaanse Studio CLET blijven voorlopig nog even zitten. De collage ‘Wallpaper Glue Adventure’ van Wiepke Zander op de gevel van de Pathé Bioscoop blijft nog zichtbaar.

Ook de ondernemers en financiers uit de Tilburgse binnenstad zijn enthousiast. Stefan van Aerle (Regisseur Binnenstad Tilburg) noemt Kaapstad een fantastisch nieuwe aanwinst voor de binnenstad. “Kaapstad heeft duidelijk nieuwe bezoekers naar de stad getrokken. Recreanten, toeristen en cultuurliefhebbers zijn naar de binnenstad afgereisd. Kaapstad bracht een gesprek op gang en de geel/rode plattegronden waren volop in het straatbeeld te zien. Op naar 2019!”

Open call – Kaapstad 2019

De datum van Kaapstad 2019 is inmiddels aangekondigd. Het evenement komt terug van 9 tot en met 11 augustus 2019 in centrum Tilburg. De organisatie hoopt dat dit idee mag groeien en dat mensen zich door dit initiatief uitgedaagd voelen. Kunstenaars kunnen zich nu alvast aansluiten via website van Kaapstad.