Kattencafé De Spinnerij bestaat 2 jaar: “Ik ben superblij dat we er nog zijn!”

de spinnerij

Knuffelen met katten en genieten van een lekkere lunch. Die combinatie vind je bij Kattencafé De Spinnerij. Twee jaar geleden, op 4 oktober 2020, opende het café haar deuren. Wij gingen op bezoek bij het kattencafé en spraken onderneemster en dierenliefhebster Yvette Kouwenberg.

Lokale onderneming

Het kattencafé vind je aan de Langestraat 172. Bij binnenkomst staat Yvette al op ons te wachten. Het café is huiselijk ingericht met tafels, een bankstel en natuurlijk mandjes, een loopbrug en krabpalen voor de katten. Terwijl Yvette voor ons thee van TheeKaffee inschenkt, nemen we plaats op de bank. “Koffie van Locals en taartjes van Zoete Zaken, ik ben heel erg van het lokaal ondernemen. We moeten elkaar zoveel mogelijk versterken en helpen,” vertelt Yvette.

De kroegtijgers van De Spinnerij

Aanvankelijk wilde Yvette graag Tilburgse katten adopteren, maar helaas lukte dit niet. Terwijl een grote, witte poes genaamd Ouzo aan onze jassen snuffelt, vertelt Yvette dat zij samen met Frenkie, Mattie, Sir-Taki, Bibi, Catoo, Zoë en Snickers uit Griekenland komt. “De Griekse organisatie waarvan ik de katten heb geadopteerd, is van een Nederlandse man die een hart voor zwerfkatten heeft. De meest zwakke katjes neemt hij in huis om ze aan te laten sterken. Voor de andere straatkatten probeert hij een gouden mandje te vinden.”

Yvette vindt het welzijn van de acht katten in haar café ontzettend belangrijk: “Het geluk van de beestjes staat altijd voorop. Natuurlijk vinden ze alle aandacht heerlijk, maar mochten ze zich willen terugtrekken, dan kan dat in de ‘cats-only’ ruimte, waar ook de kattenbakken staan. In het café heb je dus geen last van nare luchtjes.”

Crowdfunding

De Spinnerij is ontstaan uit een crowdfundingactie; ongeveer driehonderd mensen uit Tilburg en omstreken hebben bijgedragen om Yvette’s kattencafé van de grond te krijgen. “Via die crowdfunding is er vanaf dag één een groep mensen ontstaan die gewoon heel graag wilde dat er een kattencafé in Tilburg kwam. Sommigen van hen zijn nog steeds te gast bij ons, dat is superleuk. Daar heb je meteen binding mee,” vertelt Yvette trots.

Om een crowdfunding te behalen moet je 80 procent van het doelbedrag binnenslepen. Yvette behaalde zo’n 82 procent van haar uiteindelijke doel: “Het was echt met de hakken over de sloot,” vertelt ze. Om de rest van het bedrag op te halen, stond Yvette op de Dwalerij om allerlei kattenspullen te verkopen. Van sleutelhangers tot plantenpotjes. Na het vinden van een pand kon De Spinnerij van start.

 

“Ik kon honderd redenen bedenken om dit niet te doen, maar ik kon duizend redenen bedenken om er gewoon keihard voor te gaan.”

 

Die start vond plaats op 4 oktober 2020. Eén week mocht het kattencafé open zijn, daarna volgde een acht maanden lange lockdown. Toen Yvette de sleutel kreeg, datzelfde jaar in juli, vroegen mensen om haar heen zich af of ze dit wel moest doen. “Ik kon inderdaad wel honderd redenen bedenken om het niet te doen, maar ik kon duizend redenen bedenken om er gewoon keihard voor te gaan.” Terwijl Yvette één van de katjes op haar schoot aait, vertelt ze dat ze in die periode veel heeft geleerd. “We kwamen erachter dat het belangrijk is om te kijken naar wat wél kan. We zijn er nog steeds, maar wel met vallen en opstaan.”

Terwijl het kattencafé om 17.00 sluit, blijven de katten ook ’s nachts in De Spinnerij slapen. De verwarming blijft aan voor de beestjes. “Ik heb geen buffer op kunnen bouwen en met de huidige energiecrisis maak ik me daar wel zorgen om,” vertelt Yvette. “Maar ook daar verzin ik wel weer wat op. Onze huurbaas is ontzettend begripvol en heeft al veel steun gegeven. Ik ben superblij dat we er nog zijn, dat is mede dankzij hem.”

Liefde voor dieren

Op de vraag hoe Yvette op het idee van een kattencafé is gekomen, antwoordt ze dat ze jarenlang een kantoorbaan heeft gehad, met veel verantwoordelijkheid en stress. “Op een gegeven moment was ik daar helemaal klaar mee. Ik dacht: zie ik mezelf hier nog jaren zitten? Ik wilde gaan doen waar ik écht blij van werd. Het was me toen al snel duidelijk dat dat iets moest zijn met mensen én dieren. Katten in het bijzonder. “In een kattencafé komt dat mooi samen,” glimlacht Yvette.

Die liefde voor katten, waar komt die dan vandaan? “Ik ben een enorme dierenliefhebster. Dat hart voor dieren heb ik al van jongs af aan, dat is er met de paplepel ingegoten. Katten hebben bij mij net een streepje voor, die trekken zo hun eigen plan. Dat vind ik heerlijk om te zien.” Dat ontspannende en rustgevende is wat Yvette zo fijn vindt aan katten. Die ontspannen sfeer hangt ook in het café. “Er heerst hier een huiskamergevoel. Als wij het druk hebben in de keuken, merken onze gasten dat niet. In ons gastenboekje zetten mensen ook dat ze zich hier thuis voelen. Dat zijn dingen waar je het voor doet.”

Menukaart & Spinnerij shop

Bij De Spinnerij kun je zowel ontbijten als lunchen. Yvette’s passie voor lokaal ondernemen, vind je terug op de menukaart.  Het kattencafé biedt ook verschillende vegetarische en zelfs vegan opties aan. “Steeds meer mensen kiezen voor een bewuster en duurzaam leven. Ik wil ook mijn steentje bijdragen en die mensen tegemoet komen,” legt Yvette uit. Zelfs de High Tea is vegan te bestellen! Klinkt goed, toch? In het kattencafé vind je ook de Spinnerij shop waar je verschillende spulletjes die met katten te maken hebben, kunt kopen.

Toekomst

De Spinnerij heeft nog genoeg leuke dingen op de planning staan.  “Eind deze maand organiseren we een Halloweenbingo. Mensen vinden dat heel leuk tussen de katten. Volgende maand hebben we een handletteringworkshop, dan maken we kattenkaarten. Ook ben ik aan het sparen voor een beamer zodat we filmavonden kunnen houden. Daarnaast zie ik hier steeds meer studenten zitten, die vraag naar een werkplek is er gewoon. Daar wil ik ook nog wat mee doen.”

Meer info

Yvette is druk op zoek naar vrijwilligers die een werkplekje tussen de katten wel zien zitten. Heb je interesse? Neem dan vooral contact op met Yvette.

Wil je meer weten over kattencafé De Spinnerij? Klik dan hier. Ook kun je De Spinnerij volgen op Facebook en Instagram. Op woensdag is het kattencafé geopend van 12:00 tot 17:00 uur, op donderdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag van 11:00 tot 16:00 uur. Op maandag en dinsdag is het kattencafé gesloten. Let op, reserveren is noodzakelijk en kun je hier regelen!