Basisscholen zingen in Tilburgs dialect tijdens songfestival Kènderkwèèk

Kènderkwèèk

Het Kènderkwèèk-festival met liedjes voor Tilburgse basisscholen wordt op vrijdagmorgen 15 april 2016 voor de tiende keer gehouden. Dit landelijk unieke festival is een wedstrijd waarin door leerlingen van basisscholen uit Tilburg en omgeving liedjes in het Tilburgs en over Tilburg worden gezongen.

Er wordt op een muzikale manier aandacht besteed aan het Tilburgs immaterieel erfgoed, een onderwerp dat de laatste jaren steeds belangrijker wordt gevonden. Kènderkwèek kan door iedereen worden bijgewoond. Het festival vindt plaats in bioscoop Euroscoop Tilburg en begint om 9.15 uur. Kaartjes kosten €4,- per stuk en kunnen worden besteld via de website www.kenderkweek.nl.

Zes scholen

Omdat het een jubileumeditie is van Kènderkwèèk, hebben de organisatoren, Stichting Tilburgse Taol en Factorium Podiumkunsten, alle zeven winnende scholen van de vorige negen edities gevraagd om opnieuw mee te doen. Op één na doen alle winnende scholen mee: Stelaertshoeve, OBS De Blaak, Bibit, ’t Schrijverke (Goirle), Tiliander en BS De Coppele (Oisterwijk). Wie wordt de superwinnaar van tien jaar Kènderkwèèk? Scholen die aan het liedjesfestival meedoen krijgen de beschikking over professioneel lesmateriaal, begeleiding bij het instuderen van de liedjes en een erfgoedles op locatie waarin deskundigen vertellen over erfgoed en dialect. Verder mogen ze meedoen aan het afsluitende festival waarin de scholen het tegen elkaar opnemen.

Eigentijdse aandacht voor erfgoed

Met behulp van het lesmateriaal kunnen leerkrachten op een eigentijdse manier aandacht besteden aan het Tilburgs dialect en erfgoed. In het lesmateriaal is een twintigtal liedjes met zowel tekst als muziek opgenomen. Deze liedjes zijn speciaal geschreven en gecomponeerd voor Kènderkwèèk. Veel liedjes hebben een actueel Tilburgs thema waardoor dialect en erfgoed heel dicht naar de belevingswereld van de kinderen worden gebracht. Onderwerpen zijn onder andere de Spoorzone, de Tilburgse kermis, Tilburg University en de Trappisten. Alle liedjes staan op een cd. Om het zingen te oefenen is er ook een karaoke-versie.

Begeleiding bij instuderen van liedjes

Scholen krijgen vanuit Factorium Podiumkunsten begeleiding bij het instuderen van de liedjes. Met behulp van de ondersteunende lessen in zang en erfgoed en het lesmateriaal werken de deelnemende scholen toe naar het afsluitend festival op 15 april in de Tilburgse Euroscoop-bioscoop aan de Professor Goossenslaan 2. Elke school brengt twee liedjes ten gehore. De liedjes worden beoordeeld door een deskundige jury.