Kennismaken met de storemanager van Albert Heijn XL: ‘We moeten iedere dag een goede wedstrijd op de mat leggen!’

mark van den hurk

Er is waarschijnlijk geen Tilburger die nog nooit in de winkel is geweest. Ze ontvangen wekelijks ruim 50.000 klanten, hebben meer dan 450 medewerkers in dienst en verkopen tienduizenden verschillende producten. We hebben het over de Albert Heijn XL aan de Jan Heijnstraat. Sinds begin dit jaar staat hier – na het pensioen van Mario Rijvers – een nieuwe storemanager aan het roer. Tijd om kennis te maken met de 46-jarige Mark van den Hurk uit Culemborg.

Fotografie: Jules van Iperen

Wat Mark wist over Tilburg voordat hij hier aan de slag ging? “Heel eerlijk gezegd? Vrij weinig. Ik wist dat het van oudsher een fabrieksstad was met een verleden in de textielindustrie. En dat Willem II hier voetbalt.”

Sinds februari is Mark storemanager van de Albert Heijn XL, maar hij heeft er al een hele carrière binnen Ahold op zitten. “Ik begon als vakkenvuller en na het afronden van mijn HBO-studie was het de vraag: of doorstuderen of gaan werken. Ahold had een plan met me. Ik werd opgeleid tot assistent-supermarktmanager en kreeg later op 23-jarige leeftijd de eindverantwoordelijkheid over een nieuwe vestiging in Houten-Zuid. Dat was misschien wel de leukste tijd in mijn Albert Heijn carrière. Ze zeiden ‘Mark, hier komt een gloednieuwe winkel. Regel het maar en succes ermee!’”

Inmiddels is Mark bijna dertig jaar in dienst bij Albert Heijn. Hij was eerder storemanager bij XL-vestigingen in steden als Utrecht en Arnhem tot de uitdaging in Tilburg op zijn pad kwam. “Er liggen hier grote uitdagingen. We gaan hier de komende jaren veel meer werken vanuit processen en protocollen zoals die landelijk zijn afgesproken, dit gaat rust brengen in onze winkel.”

‘Je moet weten wat er in je omgeving gebeurt’

Ondanks dat Mark de stad nog niet goed kent, bevalt het hem goed in Tilburg. “Ik vind het accent van de mensen hier fijn. Dat zorgt voor een stukje gemoedelijkheid. Verder verschillen de klanten hier weinig van andere steden waar ik heb gewerkt moet ik zeggen.”

Desondanks vindt Mark het belangrijk om lokaal je maatschappelijke betrokkenheid te laten zien. “Onze visie is dat we er altijd en overal voor iedereen willen zijn. Daarvoor is het belangrijk dat je weet wat er in je omgeving gebeurt.” Die maatschappelijke betrokkenheid laat Albert Heijn XL op verschillende manieren zien. Zo hebben ze een samenwerking met Willem II Betrokken, de maatschappelijke tak van Willem II. Ook zijn ze als sponsor actief voor initiatieven zoals het Spoorpark en lagen driegangenmenu’s van lokale restaurants die door lockdowns gesloten waren, in de schappen bij de XL.

‘Iedere dag onze beste wedstrijd spelen’

Mark – zelf groot voetballiefhebber – gebruikt tijdens ons gesprek regelmatig een metafoor over de sport en benadrukt ook het belang van het team. “Ik zie het altijd zo. Ik ben de coach van een groot team en met dat team moeten we ervoor zorgen dat ons publiek – de klanten – tevreden zijn en graag terugkomen. Daarvoor moeten we iedere dag een goede wedstrijd op de mat leggen.” De lat legt Mark dan ook hoog. “Ik wil dat de klant bij ons iedere dag een goedgevulde winkel aantreft waar hij of zij fijn boodschappen kan doen. Iedere klant moet hier tevreden de deur uit lopen.”

Ook intern heeft de ambitieuze storemanager uitdagingen. “Vanwege verschillende redenen hebben we intern veel wisselingen gehad qua personeel. Ik wil zorgen voor rust in de tent, zo min mogelijk wisselingen in het management en vooral het personeel dat we hebben goed opleiden. Uiteindelijk wil ik dat zowel onze klanten als het personeel hier met veel plezier komen.”

‘Mensen zijn bewuster wat ze eten’

In de tientallen jaren dat Mark voor Albert Heijn werkt, zag hij zowel de winkels als klanten veranderen. “Mensen zijn veel bewuster gaan eten. Gemakkelijk en gezond eten en vooral de combinatie daarvan is heel belangrijk geworden. Albert Heijn houdt die trends natuurlijk in de gaten.”

Naast bewust eten, ziet Mark ook andere trends terug in zijn winkelaanbod. “Mensen zijn reislustig en ontdekken verschillende culturen. Ze vliegen de hele wereld over en willen de gerechten die ze daar proeven ook hier bereiden. Je vindt dus steeds meer internationale producten en gerechten in ons assortiment.”

Of dat ook zorgt voor expliciete hardlopers? “Eigenlijk niet echt. Heel ons assortiment wordt eigenlijk goed verkocht, maar daar zijn we door de ervaringen die we opdoen natuurlijk ook op ingesteld. Al merk je wel dat mensen rondom horecasluitingen uitgebreider gaan koken, wat luxere producten aanschaffen en ook het borrelassortiment beter verkoopt.”

‘De feestdagen worden een uitdaging’

Met de feestdagen in aantocht breken er drukke tijden aan voor de Albert Heijn XL. “Dat wordt wel een hele uitdaging. Dat komt vooral doordat kerst in het weekend valt en het de week ervoor nog geen vakantie is. Veel klanten werken dan overdag en komen hun boodschappen tijdens piekmomenten kopen. En groot deel van ons personeel moet gewoon naar school.”

Tijdens de drukte rondom kerst rijden er dagelijks zo’n twaalf volle vrachtwagens het terrein van Albert Heijn XL op. Vrachtwagens vol fantastische producten om thuis voor een heerlijk kerstdiner te zorgen. “Het gourmetassortiment wordt toch ieder jaar traditiegetrouw het beste verkocht. En dan is het jaarlijks de vraag of een rollade, biefstuk of iets anders de tweede prijs inneemt.”

Meer informatie

Zoals je leest, is Mark voorlopig nog niet klaar bij Albert Heijn XL. “De uitdagingen die we hebben, wil ik in twee jaar geregeld hebben. Maar daarna blijf ik ook nog wel even bij Albert Heijn XL in Tilburg werken.” Hij maakt wederom de vergelijking met voetbal. “Als je jaren bouwt aan een goed elftal, ga je ook niet weg als het eenmaal goed loopt. Dan wil je nog even genieten van het team dat je hebt opgebouwd.”

Over team bouwen gesproken: Mark is op zoek naar personeel. “Goede mensen zijn altijd welkom. Je kunt online solliciteren of je melden bij de servicebalie. Dan gaat we direct in gesprek.”

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er leeft en speelt rondom Albert Heijn XL? Volg ze dan vooral op Facebook.