logo

Kermis 2009 breekt alle records

UPDATE: Bekijk relevante informatie over de Tilburgse Kermis 2014 op Kermis.Tilburg.com.

De Tilburgse Kermis 2009 gaat de recordboeken in. Naar schatting hebben 1.475.000 miljoen mensen de kermis bezocht. Absolute topdagen waren Roze Maandag en zaterdag 25 juli. Op deze dag draaide de kermis 200 minuten langer door. Dit naar aanleiding van het feit dat Tilburg 200 jaar geleden stadsrechten ontving van Lodewijk Napoleon. De kermisattracties bleven tot 04.20 open. Ongeveer 250.000 mensen waren gedurende deze dag op de been. Op zondag brachten nog eens 200.000 een bezoek aan de grootste kermis van de Benelux.

De laatste dag van de kermis wordt traditioneel afgesloten met een groot vuurwerkspektakel in de Piushaven. Dit wordt voorgegaan door een spectaculaire voorstelling van het theatergezelschap Close Act.

Kermiswethouder Joost Möller: “De Tilburgse kermis 2009 was een geweldig feest. We hebben alleen maar records gebroken dit jaar. Ik kijk dan ook met een zeer positief gevoel terug op deze kermiseditie.”

GHOR
De geneeskundige hulp bij omgevallen en rampenbestrijding vermeldt de volgende feiten:
Totaal aantal behandelingen: 203
– ambulance: 6
– blaren: 75
– kneuzingen: 29
– schaafwonden: 33
– snijwonden: 21
– insectenbeten: 21
– onwel: 15
– diversen (oa brandwonden): 9

Politie
De politie vermeldt de volgende feiten:
Totaal aantal aanhoudingen: 60 (2008: 73)
Weekendje weg: 3

Brandweer
De brandweer spreekt van een zeer rustige kermis. De twee oefeningen (Koningsplein en Diamond Wheel) werden als positief beoordeeld.

Handhaving
De afdeling handhaving kijkt met een goed gevoel terug op afgelopen kermis. Er zijn dit jaar ongeveer 20 auto’s gesleept. Vorig jaar waren het er meer dan honderd.

BAT
Dagelijks zijn dertig BAT-medewerkers van 07.00 uur tot ongeveer 10.00 uur actief geweest om in totaal ongeveer 170.000 kg afval in te zamelen.  De dinsdag na Roze Maandag is ongeveer 25000 kilo afval opgehaald. Het BAT heeft 240 combiafvalbakken geplaatst over het hele kermisterrein. Daarnaast zijn nog eens 60 containers à 1100 liter bij consumptiezaken op de kermis en 16 containers à 1100 liter bij het exploitantendorp ´t Laar geplaatst.

Het opruimen van het afval na afloop van de kermis duurt twee dagen. Alles bij elkaar is het BAT ongeveer drie weken bezig met de Tilburgse Kermis.

Het BAT heeft deze kermis ongeveer 35.000 liter urine verwijderd uit de zogeheten plaskruizen (26 stuks) en urinoirs die op de Tilburgse Kermis zijn geplaatst. Het ´Plas op de plaats´ urinoir (4 stuks) blijkt een goed alternatief voor een plaskruis. Het voordeel van deze urinoirs is dat ze rechtstreeks op de riolering zijn aangesloten.

Flashmob
De zaterdagavond bracht voor de bezoekers aan de Tilburgse een flinke verrassingen. Ongeveer vijftig dansers vermaakten het publiek met onaangekondigde korte optredens. Deze zogenoemde flashmobs waren een herdenking voor de onlangs overleden Michael Jackson. Er zijn diverse filmpjes gemaakt. Voor meer informatie: www.tilburg.com/flashmobs.

Opbrengst Villa Pardoes
Zondagavond heeft kermiswethouder Joost Möller een cheque ter waarde van 7334 euro uitgereikt aan Peter Persoon, directeur Villa Pardoes. Gedurende de Tilburgse Kermis was er een heuse wensvijver met Holle Bolle Gijs waar bezoekers hun donatie in konden gooien.