Kermis Tilburg 2014: een terugblik

Wauw. Het wás me toch een bijzondere kermis dit jaar. Tijdens Kermis Tilburg 2014 was het bloedheet, waren er geweldige feestjes, stal Roy Donders de show op een eigen podium en trok het evenement zo’n 1,3 miljoen bezoekers. Ook stond de kermis dit jaar even stil. We blikken met je terug op de meest opvallende gebeurtenissen tijdens het tien daagse evenement in de Tilburgse binnenstad.  

Bewogen kermis

De opening van de Tilburgse Kermis begon dit jaar minder feestelijk dan je gewend bent. Kermis wethouder Erik de Ridder stond vrijdag 18 juli samen met bezoekers een minuut stil bij de slachtoffers en nabestaanden van vlucht MH17. Vlak daarna brak er brand uit bij een eettent. Gelukkig  raakte hierbij niemand gewond. Ook de opening van Roze Maandag werd sober ingeluid met een moment stilte. Tijdens de dag van Nationale Rouw (woensdag 23 juni) stonden de attracties op de kermis rond 16.00 uur een kwartier stil. Attracties dempten op momenten ook het geluid en muziek.

opening-kermis
Kermiswethouder Erik de Ridder opent de Tilburgse Kermis op vrijdag 18 juli 2014.

Roze Maandag

Roze Maandag werd bijzonder ingeluid dit jaar. Woensdag 18 juni ging er een opvallend bericht door Nederland. Er zou een wijk gebouwd worden in Tilburg-Noord speciaal voor homo’s: Gay Village. Er kwamen duizenden negatieve reacties. Het bleek een hoax te zijn, in het leven geroepen door Stichting Roze Maandag. Een statement tegen intolerantie naar de gay-gemeenschap in Nederland.

Het was minder druk dit jaar op Roze Maandag dan vorige jaren. Grote kans dat dit iets te maken had met de regenbuien in de middag. Er kwamen dit jaar ruim 265.000 mensen naar het grootste homo-event van Nederland. Bij de opening op het Pieter Vreedeplein werd stil gestaan bij de vliegramp in Oekraïne. Anita Meijer opende daarna Roze Maandag op het plein. Het gratis techno-feest Holy Pink werd voor de tweede keer georganiseerd. Dit keer in de Muzetuin.  Het evenement trok dit jaar aanzienlijk meer bezoekers dan vorig jaar. Benieuwd naar de bezoekers? We legden een enkele bezoekers op de gevoelige plaat.

Het regionaal archief maakt de inzending van Stuk van het Jaar bekend op Roze Maandag: een foto van een travestiet, gemaakt op Roze Maandag 2011 door Anne-Marie van der Gouw. Vanaf 1 oktober kan er op de deelnemende archiefstukken gestemd worden. Kijk voor de inzending en meer informatie op de website van Stuk van het Jaar.

Uitgaan tijdens de kermis

Met zo’n 200 attracties hoef je je niet bepaald te vervelen op de Tilburgse Kermis. Alsof dat niet genoeg is, waren er dit jaar ook talloze feestjes in de binnenstad van Tilburg. Zo maakte Soepel in de Koepel haar intrede. Bands en DJ’s zorgden ervoor dat de Koepelhal helemaal los ging. Tilburg.com was van de partij. Lees hier de ervaring van Tilburg.commer Joris Boelens en bekijk hier de foto’s.

Roy Donders introduceerde dit jaar het Donders Paleis. Een eigen podium aan de Heuvelring waar je niet omheen kon. Hij zong regelmatig zijn eigen hits. Ook regelde hij veel grote Hollandse artiesten. Wel veroorzaakte hij wat ophef met gzijn grote buitenpodium. 2014 was het eerste en laatste jaar voor het Donders Paleis. Hij zegt het in de toekomst liever aan horecaondernemers over te laten.

Het Pieter Vreedeplein zorgde tijdens Kermis Tilburg 2014 voor de grootste feesten. Naast het traditionele Think Pink en Caribbean Night werden Tilburg Zwingt, Single Friday en EDM fair georganiseerd. De cafés van de Stadhuisstraat pakten het groots aan dit jaar met een 9 daagse line-up. Met maar liefst twee Roze Maandag feesten: één op zondag en maandag. Amstel Bierhal kan ook trots zijn. Met grote namen als Nick & Simon en Danny de Munk was het goed zweten in de tent. Ook vierden ze het succes van Willem II nog een keer opnieuw tijdens Rood-wit-blauwe zondag.

Familie Kruik

Het derde seizoen van Familie Kruik wordt gemaakt en uitgezonden tijdens de Tilburgse Kermis. Dit jaar draait de kermissoap om de bruiloft van Toni. De serie bestaat jaarlijks uit 5 afleveringen en draait om Familie Kruik. Dit is een typisch Tilburgse volksfamilie die graag naar de kermis gaat. De serie wordt gemaakt zonder budget door Tilburgse vrijwilligers van verschillende achtergronden. Lees hier meer over Familie Kruik en bekijk hier aflevering 1, hier aflevering 2 en hier aflevering 3 en 4. Aflevering 5 komt dinsdag 29 juli uit.

familiekruik

Prijsvragen

Tilburg.com heeft bezoekers goed verwend dit jaar. Met ruim tien prijsvragen voorafgaand en tijdens de Tilburgse Kermis kon je unieke prijzen winnen. Zo wonnen vier gelukkigen een ballonvaart van Virgin over de binnenstad van Tilburg. Foto’s daarvan kun je hier bekijken. Een select groepje bezoekers mocht een uitzicht over Tilburg bewonderen vanuit de Interpolistoren. Bekijk hier de foto’s. Daarbij gaven we kaarten weg voor Soepel in de Koepel en VIP-kaarten voor de openingsavond in de Bierhal. Ook kon je door Tilburg.com met je vrienden eten bij Polly Maggoo en Restaurant Hooggaatie. In samenwerking met VVV Tilburg en Échte Liefde bezorgden we jullie mooie outfits. Vijftig Tilburg.commmers wonnen een gratis Froyo bij New Yogurt en drie snoepkonten konden een snoepzak ophalen bij Jamin.

Fotoboeken

Fotografen van Tilburg.com hebben hard hun best gedaan om de kermis vast te leggen. Al zeggen we het zelf, ze maakten prachtige foto’s! Duizenden foto’s: elke middag, elke avond. Ben je op de foto gezet? Bekijk dan eens de fotoboeken op de website. Ook in de Amstel Bierhal zijn talloze foto’s gemaakt. Ook wisten we de kermis van bovenaf vast te leggen. We maakten foto’s vanuit een luchtballon, de Interpolistoren en restaurant Sky High. Bekijk ze hier.

Kermis_270714_Liliane (60)