Kessels Museum neemt afscheid van Peter Vermijs en Hans van den Muijsenberg

Na ruim 22 jaar neemt Peter Vermijs afscheid als bestuursvoorzitter van Stichting Kessels Museum. Onder zijn inspirerende leiding heeft de organisatie een belangrijke transitie doorgemaakt, waaronder de succesvolle verhuizing van de oude locatie naar het huidige Kessels Museum in het Huis van Muziek aan de Stationstraat. Dit nieuwe onderkomen heeft bijgedragen aan de missie om muziek maken te verbinden, door een unieke beleving voor bezoekers te creëren. 

Foto: Wil van Gool

Ook Hans van den Muijsenberg – die als bestuurssecretaris een cruciale rol speelde in de professionalisering en verhuizing – neemt afscheid. Zijn toewijding en expertise hebben het museum mede gevormd tot de levendige plek die het nu is.

Kessels Museum dankt Peter en Hans voor de jarenlange inzet en leiderschap. Hun visie heeft het museum naar nieuwe hoogten gebracht. De stichting wenst de heren veel succes in de toekomst en hoop het tweetal nog vaak als bezoeker in het Huis van Muziek te ontvangen.

Herinneringen

Aan Peter is gevraagd wat hem in zijn tijd bij Kessels Museum het meest in bijgebleven. “Vooral de beginperiode. Mij werd gevraagd mee te werken en de stichting bestuurlijk van de grond te tillen. Het museum stond destijds bij ons in de Theresia-buurt en daar werd ik gevraagd om deel uit te maken van het bestuur. Ik vroeg buurtgenoten Hans van den Muijsenberg en Bert van Herreveld om het bestuur mee te vormen. Er was niets: geen registratie, geen huisvesting, geen uitgebreid vrijwilligersbestand.”

En dus ging Peter aan de slag. “De huisvesting werd gerealiseerd in een fabriekspand van Jan Melis aan de Lovense Kanaaldijk, vervolgens in het oude gemeentehuis van Berkel-Enschot en later in het Mommerskwartier. We hadden geen klimaatbeheersing en dat tastte de instrumenten erg aan. We hebben door de jaren heen hard gewerkt om het vertrouwen van de gemeente te winnen. Een motie in de gemeenteraad heeft het tij doen keren. Er kwam erkenning vanuit het college van Burgemeester en Wethouders door opname van het museum in de erfgoedbeleidsnota en de Cultuurnota. ”

Maar er waren meer hoogtepunten. “Blij waren we met het Kessels Saxofoon kwartet. Ook het structurele herstel van de relatie met de familie Kessels door bestuursdeelname voelde fijn. De collectie werd geregistreerd in een A, B en C-collectie. Hoogtepunt was we de museale erkenning en de structurele subsidie van de gemeente, waarop verder gebouwd kon worden. De opening van het huidige Kessels Museum op 1 juli 2022, in het huidige Huis van Muziek door de burgmeester was een hoogtepunt. Op basis van een ontwikkelingsplan ‘Met de Muziek mee’ werd met investeringssubsidie de ruimte gerenoveerd en ingericht tot een stijlvol en goed toegankelijk museum met een prachtige collectie en eyecatchers zoals het KidsMuziekLab. Hier vind je een educatief programma, het restauratie-atelier en meer.”

Ook op de vrijwilligers is Peter trots. “Er is veel werk verricht met enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Er is nog steeds werk aan de winkel, maar nu staat die vierde museum van Tilburg goed op de kaart. Daar mogen de Tilburgers én betrokken vrijwilligers trots op zijn. Kessels Museum is niet meer weg te denken.”

Meer informatie

Wil je meer weten over Kessels Museum? Bekijk dan de website.