Keuzegids Universiteiten 2021: 5 bachelors van Tilburg University op nummer 1

Keuzegids Universiteiten 2021
Uit de ranglijsten van Keuzegids Universiteiten 2021 blijkt dat 5 bacheloropleidingen van Tilburg University door studenten zijn beoordeeld als de beste in hun vakgebied. In de jaarlijkse Keuzegids Universiteiten worden alle wetenschappelijke bacheloropleidingen met elkaar vergeleken. Dit wordt grotendeels gebasseerd op basis van studenttevredenheid die gemeten is via de Nationale Studenten Enquête (NSE). Op de overall ranking van universiteiten bekleedt Tilburg University een gedeelde 5e positie.

Score dit jaar

Over alle bachelors gemeten wordt Tilburg University in de nieuwe editie van de Keuzegids beoordeeld met 63,5 punten. Deze score is hoger dan die van vorig jaar (62). Het landelijke gemiddelde van de beoordelingen van alle universiteiten bedraagt 61,8. In deze Keuzegids is de best scorende universiteit wederom Wageningen University met 73 punten.

Economics, Filosofie en Online Culture topopleidingen

Met een totaalscore van 86 behoort de bachelor Economics tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs. Aan deze opleiding wordt daarom – evenals in de afgelopen jaren – het kwaliteitszegel ‘topopleiding’ toegekend door C.H.O.I. (uitgever van de Keuzegids). De bachelors Filosofie en Online Culture behaalden totaalscores van respectievelijk 80 en 76. Daardoor mogen zij vanaf nu ook het predicaat ‘topopleiding’ voeren. Dit predicaat wordt toegekend aan iedere opleiding met een totaalscore van ten minste 75 punten.

5 bachelors beste in hun vakgebied

Economics, Filosofie en Online Culture behalen allemaal hogere scores dan hun concurrenten. Daarom mogen ze zich naast topopleiding, ook de beste in hun vakgebied noemen. Ook voor de bachelors Fiscaal Recht en Global Law geldt dat zij de hoogste scores in hun eigen ranking behalen. Zij mogen dus als nummer 1 opleiding binnen het eigen vakgebied beschouwd worden.

Methodiek Keuzegids Universiteiten 2021

Omdat de NSE in 2020 niet afgenomen is, zijn de rankings in de 2021 editie van Keuzegids gebaseerd op dezelfde studenttevredenheid data als vorig jaar (NSE 2019). De verschuivingen in de rankings zijn veroorzaakt doordat ook actuele studiesucces informatie is gebruikt om de nieuwe totaalscores te berekenen en doordat er geen expert oordelen (uit accreditatierapporten) meer konden worden gebruikt in de berekeningen.