Kiel voor beginners: zo sta je niet voor lul tijdens Carnaval

Kiel Tilburg

Carnaval staat voor de deur. Een groot deel van Tilburg is al druk bezig met de voorbereidingen op dit groen-oranje feest. Dan kun je ervoor kiezen om je te verkleden als draak, barbie, cowboy of ridder, maar er is één outfit waarmee je het altijd goed doet: de boerenkiel. Ook dit carnavalsseizoen zijn er weer een hoop (jonge) Tilburgers die voor het eerst een kiel aantrekken. Maar waar moet je kiel allemaal aan voldoen en hoe tref je de ultieme voorbereiding zodat je niet voor joker staat met Carnaval? Wij leggen het stapsgewijs voor je uit!

Stap 1: Boerenkiel scoren

kiel

Als je tijdens carnaval de blits wilt maken in een boerenkiel, moet je er natuurlijk eerst eentje scoren. De enige echte Havep boerenkiel scoor je alleen nog bij Ollie’s in Tilburg. Extra leuk: je krijgt een gratis Havep-embleem, wees er snel bij want op=op. Je scoort daar ook meteen hele toffe emblemen voor op je kiel. Tip: koop je boerenkiel iets te groot. Tijdens carnaval kan het verraderlijk koud worden, dus moet er nog genoeg ruimte zijn voor een lekkere warme trui.

Stap 2: Kiel vijf keer heet wassen

kiel

Het is echt zo: als je jouw kiel eenmaal aan hebt gehad, mag je hem niet meer wassen. Zo blijven alle herinnering die je hebt gemaakt tijdens Carnaval erin! Het is hoogstens toegestaan om je kiel te luchten. De enige keer dat je jouw kiel flink mag (moet) uitwassen, is net na aanschaf. Want als we een oud-lid van de Raad van Elf mogen citeren: ”Meej ’n kraakblauwe kiel loôpte gewoon zwaar voor lul. Dat krijg je ook nog eens overal te horen. Iedereen ziet dan dat je pas net komt kijken.” Volgens hetzelfde oud-lid is de kiel op z’n mooist als hij lekker vaal is!

Stap 3: Must-haves op je kiel

20180114_Waogeslouwe_Corne_Hannink_Fotografie_0185-630x420

Een aantal zaken mogen zeker niet ontbreken op je kiel. Via Carnavalsstichting Tilburg moet je zeker de volgende attributen en accessoires verzamelen.

 • Officiële groen-oranje sjaal. Kosten: €13,-
 • Rugembleem. Kosten: €15,-
 • Mouwembleem. Kosten €5,-
 • Halsdoek. Kosten: €11,-
 • Dasspeld. Kosten: €7,50,-

Je kunt bovenstaande kruikenproducten hier bestellen.

Stap 4: Officiële extraatjes die leuk zijn voor erbij

20170225_Den_Inhaol_Corne_Hannink_Fotografie_0117-630x420

Het rijtje hierboven moet gewoon aanwezig zijn op je kiel. De carnavalsstichting verkoopt nog een aantal andere leuke accessoires die leuk zijn om je outfit op te leuken. Denk bijvoorbeeld aan vingerloze groen-oranje handschoenen, een muts en een zonnebril. Maar ook een ketting met het carnavalsmotto mag eigenlijk niet bij je outfit ontbreken.

Stap 5: Maak je kiel persoonlijk

20170225_Den_Inhaol_Corne_Hannink_Fotografie_0082-630x420

Misschien wel het allerbelangrijkste: maak je kiel persoonlijk. Ga op zoek naar leuke emblemen, speltjes en buttons. Veel carnavalsverenigingen, kroegen, artiesten en bedrijven maken eigen emblemen. Zo kun je jouw kiel zo persoonlijk mogelijk maken.

Je kunt er ook voor kiezen om je eigen embleem te laten maken of dit met je vriendengroep te doen. Nog een aantal handige adresjes om aan je emblemen te komen:

 • Tilburg.com: Traditiegetrouw hebben wij ook dit jaar weer vijf toffe Kwèèker strijkemblemen in de verkoop. Scoor ze hier!
 • Ollie’s
 • 013 emblemen
 • Kruikenkroegen in de binnenstad. Wandel eventjes binnen, vraag of ze emblemen verkopen en je hebt er weer een aantal mooi emblemen bij.

Stap 6: Outfit compleet maken

20170225_Den_Inhaol_Corne_Hannink_Fotografie_0301-630x420

Goed bezig! Je bent al aardig op weg om de hort op te kunnen. Tijd om de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten.

 • Haal een klein kruikje Schrobbelèr voor in de zak van je kiel. Haal er meteen een stenen napje van Schobbelèr in kettingvorm bij. Overigens: Schrobbelèr verkoopt ook emblemen.
 • Koop een zakflacon. Vind je Schrobbelèr niet lekker (we kunnen het ons haast niet voorstellen), dan kun je hier je eigen lievelingsdrank in kwijt en hoef je geen kou te lijden langs D’n Opstoet.

Stap 7: Was je kiel niet meer na het dragen

20170223_Twide_Kruikenconcert_Corne_Hannink_Fotografie_0181-630x420

We hebben het al eerder gezegd in het artikel, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: was je kiel niet meer na het dragen! Een makkelijke stap want je hoeft er niets voor te doen. Je mag je kiel hooguit luchten maar wassen nadat je hem hebt gedragen, is not-done!

Video: Kiel voor beginners

Om het een stuk makkelijker te maken voor je hebben we ook een video gemaakt ter inspiratie. Check de video hier!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tilburg.com (@tilburgcom)