Kijk en luister in carnavalsvakantie naar textiel en architectuur

Tilburg – Op donderdag 6 maart, na de afronding van het bruisende carnavalsfeest, kunt u komen luisteren naar het verhaal achter de lichtgevende rups die regelmatig te vinden is in de grote concertzaal van Theaters Tilburg. De lezing wordt georganiseerd door het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg e.o. (CAST), en is gratis toegankelijk voor iedereen die zich vooraf aanmeldt.

Bij architectuur wordt vaak gedacht aan bouwen met traditionele materialen, zoals baksteen, beton of hout. Maar er is veel meer mogelijk, wat tot verrassende en kunstzinnige resultaten kan leiden. Textielontwerpster Samira Boon werkte samen met architect Bart Reuser (van Next Architects) aan een mooie oplossing voor de grote concertzaal. De concertzaal biedt standaard ruimte aan 750 zitplaatsen. Dit aantal is te groot voor de kleinere kamermuziekconcerten. Daarom schreef Theaters Tilburg een ontwerpwedstrijd uit, met de opdracht een verkleiningsdoek te ontwikkelen.

Ontwerpster Samira Boon (Studio Samira Boon) en architect Bart Reuser (NEXT Architects) maakten samen het winnende ontwerp. In deze opvallende lichtgevende rups komen architectuur, kunst en textiel op een bijzondere manier samen. Door het gebruik van lichtgevende draden, heeft het (kunst)werk ook een bijzondere uitstraling wanneer de lichten in de concertzaal gedimd zijn. De opvouwbare rups is 30 meter lang en 3 meter hoog, en kan daarmee de zaal kleiner en intiemer maken. Samira en Bart spreken tijdens de lezing samen over het project, en vertellen het publiek hoe zij in het TextielLab te werk zijn gegaan. Ook Hebe Verstappen (hoofd TextielLab) blikt ook terug op het proces en het resultaat.

De lezing start om 17.00 uur in de Auditory-zaal van het Textielmuseum. Van 16.00 tot 17.00 uur mogen alle deelnemers van de lezing gratis het Textielmuseum binnen. Op de eerste verdieping is de expositie ‘Highlights TextielLab: Glowing Caterpillar’ te vinden, die gaat over de textiele rups van Studio Samira Boon en Next Architects. Voor alle deelnemers staat na afloop van de lezing een drankje en een (klein) hartig hapje klaar. Zo kunt u na het inhoudelijke programma nog even op uw gemak napraten. Ook hieraan zijn geen kosten verbonden.

Wilt u deelnemen aan het programma? Meldt u zich dan aan via de website: www.castonline.nl. Op de website vindt u ook meer informatie over het programma en de sprekers. Deelname aan het programma is volledig gratis, maar aanmelden is verplicht vanwege het beperkte aantal plaatsen en de catering. Vol = vol. De lezing start om 17.00 uur in het Textielmuseum aan de Goirkestraat 96 te Tilburg op donderdag 6 maart 2014.