Kinderboekenfestival Knetters opent Kinderboekenweek in Reeshof

Knetters

De opening van de Kinderboekenweek Tilburg is dit jaar in de Reeshof. En niemand minder dan Simon van der Geest – schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk 2015– is erbij! Heel Heyhoef wordt op zondag 4 oktober overspoeld door boeken, kinderen en auteurs van kinderboeken.

De vijfde editie van Knetters, feest met letters, is weer een feestelijke mix van theater, schrijvers, illustrators, workshops en veel, héél veel boeken. Het programma is net zo vol en gevarieerd als vorige jaren.

Programma

Knetters begint om 13.00 uur in Wijkcentrum Heyhoef. Cabaretière Karin Bruers opent op haar eigen ludieke wijze. Daarna interviewt ze Simon van der Geest, schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk ‘Per Ongelukt’. Ook kinderen mogen vragen stellen. Dan volgt ‘Mad Science’, een voorstelling van een verstrooide professor die wel heel vreemde proefjes doet. De presentatie is in handen van cabaretière Karin Bruers.

Workshops, verhalen en vertellingen

Vanaf 14.30 uur zijn er gratis workshops in de Bibliotheek, het Wijkcentrum en in winkelcentrum Heyhoef. Jeroen de Leijer treedt op met Eefje Wentelteefje. Kinderboekenschrijver Eus Rovers geeft een grappige snelcursus voorlezen aan ouders en ondertussen kunnen hun kinderen ‘Tovertekenen’ met illustrator Milja Praagman (bekend van het prentenboek ‘Nog 100 nachtjes slapen …’).

En  natuurlijk zijn er kinderboekenschrijvers: Elisa van Spronsen leest voor, Linda Vogelesang verzorgt een spannende schrijfsafari, Peter Vervloed laat kinderen meedoen aan het interactieve verhaal ‘De Gouden Fluit’ en Annemarie Bon speelt een poppenkastvoorstelling ‘Hier is Haas’. Bij Bruna leest Simon van der Geest voor – en natuurlijk signeert hij ook! – en Hugo van Look (tekenaar van Dolfje Weerwolfje) geeft samen met illustrator Els Vermeltfoort een workshop tekenen.

Geknutseld kan er ook worden. Bij de bakfietsjuf mogen kinderen hun eigen robot maken. De afsluiting is groots met een optreden van niemand minder dan Paul van Loon. Om ongeveer 16.30 uur is Knetters afgelopen. En wie dan nog niet genoeg heeft (of geen zin heeft om te koken … ): Bij Mc Donalds lezen de schrijvers Eus Rovers en Milja Praagman voor. Knetters

Kaarten

Kaarten voor de voorstelling in het Wijkcentrum kosten 2,50 euro en zijn te koop bij Bruna, Wijkcentrum en Bibliotheek Heyhoef. Alle workshops zijn gratis.

De organisatie achter Knetters

De organisatie van Knetters bestaat uitsluitend uit vrijwilligers van de Stichting Plezier in Lezen (SPIL). SPIL bevordert lezen op een speelse manier. In tijden dat kinderen aantoonbaar minder lezen, bibliotheken moeten bezuinigen en subsidies afnemen.

Vijf jaar geleden is Knetters ontstaan. Niet voor niets in Tilburg, want dat is de stad met het hoogste percentage kinderen dat onder de armoedegrens leeft. Juist deze kinderen wil Knetters bereiken. Daarom wordt samengewerkt met ContourdeTwern. Andere partners van Knetters zijn de Bibliotheek Midden Brabant en Cubiss. Knetters krijgt steun van Reeshof Cultuurt en de gemeente Tilburg. Knetters