Kinderboekenweek bij Bibliotheek Wagnerplein

Kinderboekenweek 2013: Klaar voor de start!

De 59ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 2 tot en met zondag 13 oktober 2013. Het thema van de Kinderboekenweek is sport en spel en heeft als motto: Klaar voor de start! In de Bibliotheek Midden-Brabant zijn allerlei activiteiten voor kinderen. Bovendien maken kinderen kans op vrijkaartjes voor zwemmen en schaatsen.

Wie kent er geen mooi hoogtepunt tijdens een sportwedstrijd of gymles? Een prestatie die alle verwachtingen overtrof? Of juist een beduidend minder heroïsch optreden? Overwinningen, nederlagen, hoogte- en dieptepunten. Met het motto 'Klaar voor de start!' en sport en spel als thema gaan we op zoek naar die beslissende gebeurtenissen in kinderboeken. 'Klaar voor de start!' biedt alle ingrediënten voor een groot leesfeest voor iedereen. Zo levert deze Kinderboekenweek alleen maar winnaars op.

Activiteiten in de Bibliotheek Wagnerplein
• Woensdag 2 oktober om 15.30 uur: Verteltheater Erwazzus met “Klaar voor de start…met een boek heb je goud in handen!” voor kinderen vanaf 6 jaar.

De meest leuke, speelse en sportieve verhalen gaan met elkaar de strijd aan om tegen het eind van de voorstelling de kinderen over de leesplezier-streep te kunnen trekken. We gaan met z’n allen knock-out, spelen elkaar de boekenbal toe en wie weet doen we nog een rondje achteruit lezen…

• Zaterdag 5 oktober om 10.30 uur: Beam it Up met de workshop Pencil Paper Play voor kinderen vanaf 8 jaar.

Voor hun nieuwste workshop Pencil Paper Play heeft Beam It Up speciaal software ontwikkeld voor de Microsoft Kinect, waardoor kinderen nu echt hun fantasie tot leven zien komen. In deze unieke workshop speel je namelijk niet alleen een game – met je lichaam als gamecontroller! – maar je bedenkt en maakt de game ook zelf.  De workshop duurt 2 uur.

• Woensdag 9 oktober om 14.00 uur: Rian Visser met “de wedstrijd van Schildpad en Haas”. Voorlezen, knutselen, spelletjes, bewegingsoefeningen met Rian voor kinderen vanaf 4 jaar.

Wie kent de fabel van Schildpad en Haas niet? Ze houden een hardloopwedstrijd. Haas valt in slaap, omdat hij Schildpad onderschat en zo wint het trage dier. Rian heeft het verhaal bewerkt tot een prentenboekverhaal voor kleuters. Haas valt niet in slaap, maar laat zien hoe sportief hij is door allerlei bewegingsoefeningen te doen. Uiteindelijk breekt hij een been en wint Schildpad de wedstrijd. Je hoeft niet altijd snel te zijn, als je maar rustig doorwerkt om je doel te bereiken.

• Woensdag 9 oktober om 15.30 uur: Rien Broere met “Klaar voor de start”. Een afwisselend uur, waarin de lachspieren van de kinderen worden getraind en ze en passant alles te weten komen over het schrijversvak. Voor kinderen vanaf 8 jaar. 

Op de bladwijzer die de kinderen na afloop van het bezoek krijgen, is te lezen: 'Als kind wilde Rien Broere graag profvoetballer worden. […] Hij werd uiteindelijk schrijver van kinderboeken.' Waar is het misgegaan? Rien Broere vertelt hoe een hilarisch voorval met een tennisballetje ervoor zorgde dat hij schrijver is geworden. Hij legt op speelse wijze uit wat dat werk inhoudt en hoe nog altijd tijdens het sporten de beste ideeën voor verhalen in zijn hoofd opborrelen. De kinderen krijgen alle gelegenheid hun vragen aan hem te stellen. Uiteraard sluit hij af met een spannend verhaal.

Win vrijkaartjes voor zwemmen en schaatsen!
Tijdens de Kinderboekenweek maken kinderen kans op vrijkaartjes voor zwemmen en schaatsen, mogelijk gemaakt door het Sportbedrijf van de gemeente Tilburg. Kinderen kunnen in de bibliotheek hun uitleenbonnetje inleveren en maken dan kans op deze vrijkaartjes. Voor kinderen vanaf 8 jaar is er een digitale quiz op een iPad waarmee zij kans maken op deze kaarten. En speciaal voor kinderen van 4 t/m 8 jaar is er een leuke kleurplaatwedstrijd. De digitale quiz en kleurplaat zijn te vinden in alle vestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant. Na de herfstvakantie krijgen alle winnaars bericht.
Kijk op www.bibliotheekmb.nl/kinderboekenweek voor een overzicht van alle activiteiten.

de Bibliotheek Midden-Brabant