Nieuws

oproep van premier Rutte
Let op! Dit artikel is al 284 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Kinderen geven invulling aan de oproep premier Rutte om ‘mee na te denken over anderhalvemetersamenleving’

‘Kom met je ideeën over de anderhalvemetersamenleving!’. Zo klonk de oproep van premier Rutte. Tien Brabantse kinderen gingen de uitdaging aan: ze deden mee aan zes zondagochtendworkshops in de Bibliotheek LocHal.

Oproep van premier Rutte

Gisteren presenteerden ze hun ideeën aan burgemeester Weterings. Hij neemt de adviezen mee naar Den Haag. De kinderen Dunya, Lina, Jayden, Maysa, Hidde, Tushig, Lara, Nina, Vesper en Batu formuleerden vijf adviezen op het gebied van privacy, kennis, cultuur, verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Hiermee beantwoorden zij aan de oproep van premier Mark Rutte, die onlangs de jeugd opriep om mee te praten over de nieuwe anderhalvemetersamenleving. “Kom met jullie ideeën”, zei hij. “Geen scholen dicht, maar wel strenger toezicht op de 1,5 meter afstand van juffen en meesters, klonk één van de adviezen”. “Maak geen beloftes die je niet kunt nakomen”, zegt Lina (9).

Natuurlijk hadden de kinderen ook tips: “Om eenzaamheid tegen te gaan moeten ouderen leren hoe ze beter smartphones kunnen gebruiken, zodat ze met familie en vrienden kunnen communiceren op afstand” Burgemeester Theo Weterings noemde dit: “Een fantastische invulling aan de oproep van Rutte.” Nu is het wachten op het antwoord van onze minister president. Benieuwd naar de adviezen aan premier Rutte: bekijk dan de bijgevoegde video. In deze korte video legt Jayden bijvoorbeeld uit (9) uit dat vertrouwen twee kanten op gaat.

Tijdens de zes workshops in de Bibliotheek LocHal doken de kinderen (9-12 jaar) in een aantal grote vragen die de coronacrisis heeft losgemaakt. Hoe weeg je gezondheid af tegen privacy? Wat verandert er in de financiële verhoudingen tussen mensen? Hoe ga je met elkaar om in een anderhalvemetersamenleving? Begin volgend jaar start: Children for the future, verkiezingseditie. Houdt de website van de bibliotheek in de gaten voor meer informatie.

Minister Grappenhaus

Burgemeester Theo Weterings is inmiddels langs geweest bij minister Grappenhaus. Hij heeft de adviezen van de kinderen afgegeven met de mededeling dat ze wel bij de Minister President terecht moeten komen.