Kindvriendelijk Café Ovide bijna open: ‘Ik miste iets wat leuk was voor ouders én kinderen’

café ovide

Een hoekje om te voeden, een aparte verschoningsruimte (ook toegankelijk voor mannen), entertainment voor kinderen, een parkeerplaats voor buggy’s én een goede borrelkaart voor ouders. Tilburg heeft er een nieuwe borrelplek voor ouders en kinderen bij: kindvriendelijk Café Ovide. Vorige week werd al een succesvol proefweekend gedraaid, vanaf zaterdagochtend zijn ze open voor het grote publiek.

Foto: Lisette (33) en haar dochter Suus (3) in Café Ovide.

De van oorsprong Twentse Lisette Bourgonje staat aan het roer van Ovide. Ze werkte ooit in een kinderrestaurant, maar miste eigenlijk een horecaconcept wat leuk was voor kinderen én ouders. “Ik liep al langer met het idee rond en die behoefte werd als snel bevestigd toen ik zelf een kind kreeg.” En haar plan wordt hard toegejuicht door mensen met kinderen. “Ik miste gewoon iets wat voor allebei leuk was. Zeker in de Tilburgse binnenstad.”

‘Ook leuk als je geen kinderen hebt’

En dus heeft Ovide een uitgebreide borrelkaart met speciaalbier en wijn voor ouders. “Ook als je geen kinderen hebt, moet het leuk zijn. Ik wil juist voor een volwassen uitstraling gaan. Je hebt het als je binnenkomt niet meteen door dat het kindvriendelijk café is.” Maar dat is het dus wel degelijk: afgeronde hoeken aan tafels en stoelen, een speelkamer ‘waar kinderen lekker cafétje kunt spelen’, een knutselruimte en heel veel spelletjes. Op drukke dagen en kinderfeestjes komt er zelfs entertainment in de speelkamer.

Verschoningsruimte, ook voor mannen

Het pand, waar voorheen Mugs & Muffins zat, heeft Lisette flink aangepakt. De indeling is vanwege het monumentale karakter hetzelfde, maar het pand onderging een flinke restyling. Volwassen met een flinke knipoog naar de kindertijd. Een vintage klimrek, antieke turnringen, een schommel en een ‘nieuwe oude turnkruk’.

Een detail dat Ovide net even wat aangenamer maakt voor ouders: het café is ruim van opzet. Er zijn 48 zitplaatsen waardoor er genoeg ruimte is voor kinderwagens en kinderstoelen. En natuurlijk de verschoonkamer. “Als enige plaats in Tilburg hebben we een aparte ruimte waar je kunt verschonen. Normaal vind je dat alleen bij damestoiletten. Nu kunnen ook mannen hun kindje verschonen.”

[verhaal gaat verder na de foto]

café ovide

‘Ik blijf nog wel even’

Als je met Lisette kletst, dan verraadt haar Twentse tongval dat ze geen Tilburgse is. Ze kwam tien jaar geleden voor de liefde naar Tilburg. “Mijn vriend studeerde hier en ik dacht er echt niet aan om naar Tilburg te komen. Maar nu vind ik het heel leuk. Inmiddels heb ik er een kind, een koophuis en een café, dus ik blijf nog wel even.”

Fun fact: Lisette werkt al tien jaar als HR-manager en blijft dat naast Ovide nog steeds één dag in de week doen. Een hele gekke stap vanuit HR naar horeca was het trouwens niet. Ze rondde de hotelschool af en werkte jarenlang in de horeca.

Kinderyoga, voorleesochtenden en meer

Deze zomer gaat Lisette met Café Ovide aan de slag met de basis, zoals ze het zelf noemt. Daarna kun je terecht voor kinderyoga, voorleesochtenden of kinderdans. Ook introduceert ze dan early dinner van 17.00 tot 20.00 uur. “Speciaal voor ouders die na hun werk geen zin hebben om zelf te koken en nog willen borrelen.” Tot die tijd kun je terecht voor ontbijt, lunch, ijsjes, koffie, taart en een borrel. Ook noemt Lisette het de ideale plaats om je kinderfeestje voor familie te vieren. “Perfect als je in een klein huis of appartement woont.”

Ovide is doordeweeks geopend van 09.00 tot 17.30 uur en in het weekend van 09.30 tot 18.00 uur. Je vindt Café Ovide aan Tuinstraat 49-01 in Tilburg. Lees hier meer over het openingsweekend.