Knuffelwand komt tot leven in ETZ

Knuffelwand

In de hoofdgang van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg staat tot woensdag 9 maart een knuffelwand. De opvallende constructie komt door aanraking tot leven, met lichteffecten en beweging. Patiënten en bezoekers worden verleid om zelf de wand uit te proberen.

De knuffelwand, MOSE genaamd, is ontworpen door Gerben Hoogenboom en Peet de Vries van studio Toimii, in samenwerking met Dorchess. De wand zorgt voor rust en onderlinge interactie. Het idee hierachter is dat mensen vaak wegduiken in hun telefoon of tablet. Door bezig te zijn met de knuffelwand, is de drempel voor mensen laag om het gesprek met elkaar aan te gaan. Het laat de ruimte letterlijk tot leven komen.

Heel vrij

Niet iedereen voelt hetzelfde bij de wand. Sommige mensen zijn heel vrij, anderen wat beperkt. Wat je voelt, hangt er vanaf hoe open je bent. “Iedereen heeft er een bepaalde associatie bij,” zegt De Vries. Hij wijst naar een jongen die de muur knuffelt, terwijl het meisje naast hem voorzichtig met haar vinger in de wand prikt. “Je moet jezelf kunnen overgeven aan de muur, dan pas voel je echt wat hij kan. Als je de muur knuffelt, voel je hem ademen.”

De wand staat op proef in de locatie ETZ Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60). Afhankelijk van alle ervaringen en reacties wordt later besloten of de wand een vast plekje krijgt op de kinderafdeling.