KNVB gaat in gesprek met Tilburgse voetbalverenigingen

Voor een gezonde exploitatie is beweging nodig in voetballand

Tilburg telt achttien voetbalverenigingen. Dat is vrij veel voor een stad met ruim 208.000 inwoners. Niet alle voetbalvelden worden optimaal gebruikt en een paar verenigingen hebben financiële problemen. Reden genoeg voor de gemeente Tilburg om met de voetbalverenigingen in gesprek te gaan over de toekomst. Dit gesprek zal plaatsvinden onder leiding van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Het voorstel voor deze heroriëntatie heeft het college afgelopen dinsdag vastgesteld.

De gemeente Tilburg wil voetbalvelden die evenwichtig verdeeld zijn over de wijken en bespeeld worden door gezonde verenigingen. Wethouder Auke Blaauwbroek (Sport): “Voor een gezonde exploitatie van de voetbalverenigingen is beweging nodig in Tilburgs voetballand. Ik hoop dat we de verenigingen kunnen enthousiasmeren om samen plannen te maken om de velden optimaal te gebruiken. Anders verwacht ik dat nog meer verenigingen in financiële nood komen.”

Procesplan heroriëntatie voetbalvelden
De afgelopen periode heeft de gemeente samen met de Tilburgse Sportraad, de Raad voor Tilburgse
Amateurvoetbalvereniging, Grontmij en de KNVB het proces voor de heroriëntatie van de voetbalcomplexen uitgewerkt. In het procesplan is de huidige veldcapaciteit in beeld gebracht en afgezet tegen de nieuwe richtlijn van de KNVB, de Vereniging voor Sport en Gemeenten en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. De voetbalverenigingen zijn al geïnformeerd over het voornemen van de gemeente. Zij zijn uitgenodigd voor een informatieavond aanstaande maandag.

Beeld huidige veldcapaciteit
Binnen de voetbalsport in Tilburg is al enige tijd een tendens waar te nemen dat het gebruik van de
voetbalvelden terugloopt. Dit komt door onder andere demografische ontwikkelingen, zoals minder jeugd. De verwachting is dat het aantal leden van de voetbalverenigingen niet meer toe zal nemen en van een deel van de velden wordt nu al niet optimaal gebruik gemaakt.

Met name in Tilburg‐Zuid is op dit moment een overschot aan velden. Hier vinden in het kader van de
ontwikkeling van Stappegoor al aanpassingen plaats. De gemeenteraad heeft in december 2012 besloten om een nieuwe plek te zoeken voor Ons Vios. In Tilburg Oost en Tilburg Noord is een licht overschot aan voetbalvelden. In Tilburg West is nog sprake van een (gering) tekort aan veldcapaciteit. Deze gegevens worden meegenomen in de toekomstplannen. Uiteraard wordt gekeken naar wat de voetbalverenigingen belangrijk vinden. De gesprekken die de komende maanden plaats gaan vinden moeten duidelijk maken hoe de verenigingen er voor staan en hoe zij de toekomst zien.