Koffieboeren in Matagalpa profiteren van krediet

Koffiebonen

In Matagalpa, Nicaragua, is drie jaar geleden met Tilburgse gelden een kredietfonds voor kleine koffieboeren opgezet. Het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland Nicaragua en Hivos verdubbelden de bijdrage van de Stedenband Tilburg-Matagalpa en een Nicaraguaans fonds deed er nog een bedrag bij. Op deze manier konden koffieboeren, leden van de coöperatie Cecocafen, ruim 200.000 dollar lenen.

Dit geld is met looptijden van een tot drie jaar uitgezet en weer terugbetaald en heeft tot goede resultaten geleid. De gezinnen van de boeren zijn er beter aan toe en de opbrengsten zijn toegenomen. Dit komt onder andere doordat de boeren hebben kunnen investeren in nieuwe machines om de koffiebonen van het vruchtvlees te ontdoen. Dit levert bonen op van een betere kwaliteit, waardoor de boeren een betere prijs krijgen voor hun oogst. Daarnaast is geïnvesteerd in onderhoud van de plantages en in nieuwe aanplant. Dit levert meer bonen op; sommige boeren hebben hun opbrengst zelfs kunnen verdubbelen.

Ervaringen

Nicolás Laguna is een van de begunstigden. “Dankzij de technische assistentie en de financiering voor de instandhouding van mijn plantage bezit ik momenteel 2 hectare koffie en mijn productie bedraagt 3.600 kilo. Ik ben altijd heel trouw geweest met mijn afbetalingen. Ik heb ook een krediet gekregen voor de bouw van een waterbassin.”

Een andere boer is Santiago Sánchez. “Met de lening heb ik een nieuwe machine gekocht. Mijn inkomsten zijn gestegen en bovendien geven ze me advies. En vorig jaar, toen ze zagen dat ik goed afbetaalde, gaven ze me geld voor het onderhoud van mijn koffieaanplantingen. Dankzij de steun van Cecocafen produceer ik nu 9.000 kilo koffie.”

Benefietlunch

Ondanks deze goede resultaten zijn er nog veel koffieboeren die er minder goed voor staan. Zij hebben last van de gevolgen van de roya-schimmel die in Midden-Amerika heerste. Om ook deze boeren te kunnen ondersteunen, gaat de Stedenband door met het project Krediet voor Koffieboeren. Op zondag 11 oktober wordt een smakelijke en onderhoudende benefietlunch georganiseerd in de prachtige Villa de Vier Jaargetijden. De lunch kost 50 euro. Aanmelden kan nu al via stedenband@tilburg-matagalpa.nl.