Koningsdag in Tilburg anno 2020: dit wordt verplaatst en dit kun je thuis doen

koningsdag 2020

Het klinkt een beetje treurig, maar het is helaas niet anders. Op Koningsdag 2020 zijn er geen vrijmarkten, festivals, Koningsspelen of evenementen. De verjaardag van Wimlex is zelfs officieel omgedoopt tot Woningsdag, inclusief een bijpassend alternatief programma. In dit artikel praten we je even bij over evenementen die uitgesteld worden en wat je alsnog vanuit huis kunt doen. 

Verplaatste evenementen

Tilburg Zingt gaat dit jaar natuurlijk niet door in verband met het verbod op evenementen tot 1 juni. De organisatie geeft aan het evenement niet volledig af te gelasten, maar te verschuiven naar een later moment dit jaar. Wanneer is nog onbekend. Ook het nieuwe festival Kingsland in het Spoorpark viert Koningsdag op een later tijdstip dit jaar. Ze hebben het evenement verplaatst naar zaterdag 19 september. Kaartjes hiervoor zijn nog steeds geldig op deze dag.

@Home Koningsspelen

De Koningsspelen gaan dit jaar niet door, maar daar hebben Tilburgse gymdocenten iets leuks op bedacht: de @Home Koningsspelen. Dit is een sportdag waaraan kinderen en ouders thuis mee kunnen doen. Denk aan sportieve spelletjes die je thuis kunt doen zoals touwtrekken, wc-rol mikken en verspringen. Ook de dans die elk jaar wordt bedacht, gaat dit jaar vanuit huis door. In de week voor Koningsdag worden instructievideo’s geplaatst zodat kinderen thuis kunnen oefenen. Lees hier meer.

Officiële programma Woningsdag

Landelijk is er dit jaar een alternatief programma samengesteld onder de naam ‘Woningsdag’. Zo luiden er om 09.45 uur kerkklokken door het hele land en begint om 10.10 uur een speciaal NOS-programma met terugblik op voorgaande Koningsdagen. Om 12.00 uur wordt er een online kleedjesmarkt georganiseerd en kinderen wordt gevraagd een digitale brief aan de koning te sturen. Om 16.00 uur wordt geopperd te toosten op de 53e verjaardag van Koning Willem-Alexander.

Tips om het toch te vieren

Grote kans dat je maandag lekker vrij bent en dat je toch iets leuks wilt gaan doen. Onze tip: maak het een gezellige dag vanuit huis! Bestel een lokaal bierpakketje, laat wat eten bezorgen door een tentje dat normaal niet bezorgt en organiseer een online kampioenschap spijkerpoepen of koekhappen met je vrienden. En wil je toch wat geld verdienen met je oude spullen en kleding? Zet het op Marktplaats, United Wardrobe of Vinted. Kortom: maak er toch gewoon een leuke dag van!