Koppig Brunchcafé twee jaar open: ‘We hebben hier heel ons leven van gedroomd!’

Bloed, zweet en tranen! Dat was het voor de Tilburgse zusjes Hanna en Julia Lutgerink de afgelopen twee jaar. Op 26 augustus 2020 openden ze hun brunchcafé in de Tuinstraat om acht weken later de deuren weer te sluiten voor een acht maanden durende lockdown. Zonder staatssteun, maar met steun van familie, vrienden en trouwe gasten, wisten ze deze periode toch te overleven. Nu bestaan ze alweer twee jaar en kijken ze met een positieve blik naar de toekomst. Wij spraken de twee zusjes over de afgelopen periode en de toekomstvisie voor de komende jaren.

Hanna en Julia hebben een hechte band en al heel lang een passie voor horeca. Beiden werkten ruim 10 jaar bij Tapasbas Manana en hebben altijd de droom gehad om een eigen horecazaak te openen. “Als we met zijn tweeën op vakantie waren en inspiratie opdeden, zeiden we vaak tegen elkaar: ‘Dit kunnen wij toch ook!’. Vervolgens zijn we een ondernemersplan gaan schrijven. Toen uiteindelijk dit pand vrijkwam, ging het allemaal snel,” vertelt Hanna.

Koppig Brunchcafé richt zich vanzelfsprekend op de brunch. “Bij ons kun je terecht voor een verwenmomentje voor jezelf. Wij richten ons op lekker eten voor een goede prijs en niet al te gezond. Van lekkere pancakes tot wafels en van gepocheerde eieren tot goed en rijkelijk belegde broodjes. Oftewel: iets wat je thuis niet snel maakt of eet,” vult Julia aan.

‘Trots op wat we hebben bereikt’

Het waren bewogen jaren voor de Tilburgse zusjes. “We openden middenin de coronapandemie een horecazaak en hadden echt wel de verwachting dat we mogelijk een paar weekjes dicht moesten. Maar dat het acht maanden werden en een jaar later nog een paar maanden, hadden we nooit verwacht,” zegt Julia.

Hanna gaat verder: “Heel eerlijk, tijdens de lockdowns hebben we echt weleens gedacht: ‘waar doen we het allemaal voor?’ Maar dan kwam er weer een gast binnen om iets af te halen en die zei dan zulke lieve woorden. Of we ontvingen zelfs kaartjes. Dat was voor ons wel de reden om te blijven knokken. We hebben iets moois opgebouwd in Tilburg en dat willen we voor geen goud weggooien.”

Hanna en Julia kijken dan ook met een positieve blik op de toekomst. “We willen de komende jaren gebruiken om onze schulden en achterstanden weg te werken. Maar het is hier iedere dag zo megadruk, dat we daar heel erg veel vertrouwen in hebben. De reacties zijn lovend, we hebben veel terugkerende gasten en een superleuk team wat aanvoelt als een hechte familie. Daar zijn we heel erg trots op. Dit is waar we heel ons leven van hebben gedroomd en dat laten we ons niet afpakken.”

‘Wij vullen elkaar aan’

Als zussen constant met elkaar samenwerken en een horecazaak runnen, dat kan natuurlijk twee kanten op gaan. “Wij vullen elkaar goed aan. We hebben ook al jaren met elkaar samengewerkt in de horeca en kennen elkaar door en door. We zijn ook totaal verschillend qua karakter. Julia is lekker fel en direct en is goed in onderhandelen en aanpakken. Ik ben wat meer op de achtergrond betrokken. Zo ben ik ook verantwoordelijk voor de boekhouding en andere zaken die aan de achterkant geregeld moeten worden,” vertelt Hanna.

Op de werkvloer zijn Hanna en Julia een match, het team vult dit perfect aan en ook de stad heeft Koppig Brunchcafé met open armen ontvangen. “Daar staan we nog steeds van te kijken. Ook krijg je als ondernemer een veel beter beeld van de stad. Als je ziet hoeveel toeristen en internationale studenten hier komen eten en drinken, dat is ongelooflijk. Als bewoner krijg je misschien niet altijd mee hoe divers Tilburg is.”

‘We hopen op wat normale jaren’

De dames hebben zin in de komende periode. “We hopen vooral dat we na al die corona-ellende een normaal jaar kunnen draaien. Dan krijgen we ook wat meer rust om ons te focussen op de toekomst van het bedrijf.”

Want toekomstplannen hebben de dames genoeg. “Het lijkt ons gaaf om een aantal inspiratiereisjes te plannen om het concept van Koppig sterker te maken. In Nederland zijn de mensen het brunchen nog aan het ontdekken, maar in landen als Spanje en Portugal is dit al veel meer geïntegreerd. We willen her en der ook wat toevoegingen aan onze menukaart gaan doen.”

Over die menukaart gesproken, wat zijn eigenlijk de persoonlijke favorieten van Hanna en Julia? “Voor mij is dat ei-catcher Koppig. Dit zijn gepocheerde eieren op brood met avocado, truffelmayonaise, bacon en een speciaal sausje. Die combinatie klopt gewoon helemaal,” zegt Julia. Hanna: “Ik ben ook echt fan van de Pablo. Dit is een broodje met pulled chicken, avocadosalsa, jalapenos, pico de gallo, nachos, gepofte quinoa en aardbeien. Maar een lekkere wafel met aardbeien gaat er ook altijd in!”

Meer informatie

Wil je meer weten over Koppig Brunchcafé en ben je benieuwd naar het menu? Check dan snel de website en volg ze op Facebook en Instagram. En ga er ook vooral een keer eten, het is de moeite meer dan waard. Tip van de redactie: reserveer van tevoren je tafeltje. Zeker in het weekend is het er namelijk heel erg druk!