KraftBier in de prijzen bij Beste Bockbier Competitie 2019

KraftBier

Voor de 12e keer werd op 28 oktober 2019 de Beste Bockbier Competitie gehouden in Amsterdam. Georganiseerd door Bier consumenten vereniging PINT en Mitra drankenspeciaalzaken. Verdeeld over 3 categorieën zijn er door een vakkundige jury, onder leiding van Derek Walsh, meer dan 85 bieren beoordeeld en gekeurd. Belangrijkste trend; meer ruimte voor innovatie en specials.

Categorieën en indeling

Bij de Beste Bockbier Competitie worden de ingezonden bieren ingedeeld in 3 categorieën. Binnen elke categorie zijn er diverse subcategorieën gedefinieerd. De eerste hoofdcategorie is Donker Bock. Deze bockbieren zijn in basis te zien als de ‘traditionele’ bockbieren. De tweede categorie is gericht op Specials. Denk hierbij aan bieren met toevoegingen zoals groenten, kruiden, honing of sterke drank. Maar ook afwijkende bockbieren zoals weizenbock of bockbieren met rooksmaak of houtrijping vallen in deze groep. En tot slot de categorie Dubbel/Sterk bock. In deze categorie zitten alle bockbieren die meer dan 7,5% alcohol hebben.

In totaal zijn worden er per categorie 3 prijzen toegekend te weten brons, zilver en goud. Op basis van het juryrapport zijn er dus 9 bieren in de prijzen gevallen die de titel Beste Bockbier 2019 brons, zilver of goud mogen gaan dragen.

Samenstelling jury en keuring

De Beste Bockbier Competitie is geen verkiezing maar een objectieve keuring door biersommeliers, bierexperts, brouwers en bierkeurmeesters. De bieren worden in diverse rondes gekeurd en beoordeeld. De beste bieren uit de 1e ronde stromen door naar de 2e ronde waar ze nogmaals, door een andere jury, beoordeeld worden. Uiteindelijk komen de bieren met de beste score in de finaleronde terecht en daar wordt bepaald wie per categorie zich Beste Bock mag noemen.

KraftBier

KraftBier ging er in de categorie Speciaalbock vandoor met de 3e prijs. Een mooi resultaat als je kijkt naar een deelnemersveld met veel gerenommeerde brouwerijen. Het herfstbier van KraftBier krijgt zijn unieke smaak met name door de unieke samenstelling aan mouten en door de toevoeging van carobe. Een heerlijk zacht, donker bier met tonen van chocolade en koffie.

“Wij zijn echt super trots dat we van zo’n vakkundige jury deze waardering krijgen voor ons bier. De laatste jaren hebben we geprobeerd een kwaliteitsslag te maken met ons bier en het is erg fijn dat je daar op deze manier voor beloond wordt.” Aldus Rob. “We hebben er dit jaar voor gekozen om te focussen op kwaliteit en betrouwbaarheid. Minder verschillende bieren maar de bieren die we hebben steeds beter en lekkerder maken. En we werken constant aan het beter beschikbaar maken van onze bieren. Wij staan voor ‘gewoon lekker bier’. Dat wil zeggen niet teveel poespas, doordrinkbaar maar uniek, toegankelijk en vooral lekker. Ons bier is er voor die kleine geluksmomenten, als je tevreden naar je net gemaaide gazonnetje kijkt, als je bij de kachel zit na een boswandeling met de hond, als je net 80 kilometer over de kasseien hebt gekoerst.”