Kroonluchters, behangetjes & James Bond Bar: De Harmonie opent eind dit jaar in het Dwaalgebied!

de harmonie

Momenteel wordt er nog flink verbouwd in het prachtige monumentale pand aan de Stationsstraat, maar vanaf vrijdag 10 december is het Dwaalgebied een prachtige horecazaak rijker: De Harmonie. De zaak is vanaf dat moment zes dagen per week geopend voor een kop koffie met vers gebak, uitgebreide lunch en een borrel. Ook is de multifunctionele zaak beschikbaar voor privédiners, besloten gezelschappen, feesten, bruiloften en zakelijke bijeenkomsten. Aan het roer van de zaak staat de 33-jarige geboren & getogen Tilburger Lucas Smits. Wij spraken hem over de gloednieuwe horecazaak en zijn plannen.

Fotografie: Jules van Iperen

Lucas is geen onbekende in de Tilburgse horeca. Als kok stond hij in horecazaken als Bistro St. Sjaak en The Talk. Ook richtte hij een aantal jaren geleden The Wasted Chef op. Zijn ideale doel: lekkere diners verzorgen zonder voedselverspilling. En toen kwam De Harmonie op zijn pad. “Via via ken ik de voorzitster van De Nieuwe Koninklijke Harmonie. Zij zijn een sociëteit en tevens eigenaar van dit prachtige pand. Ze vertelde me dat ze mooie plannen hadden met het pand en nog een ondernemer zochten die de horeca voor zijn rekening wilde nemen. Ik ging langs voor een rondleiding en was eigenlijk meteen verkocht.”

Wat volgde was een maandenlange verbouwing waar het pand grondig werd aangepakt. “In de jaren ’30 was dit de mooiste horecazaak van Tilburg. Ik wil die tijden laten herleven. Qua sfeer kun je de zaak straks het best beschrijven als jaren ’30 in een modern jasje. De sfeer moet niet te stijf worden, maar lekker laid-back.”

Burleske en Barok

De benedenverdieping van het pand is een volledige metamorfose ondergaan en herken je dan ook niet terug. Sowieso wordt De Harmonie qua uiterlijk een zaak die we nog niet kennen in Tilburg. “Qua stijl kun je De Harmonie het best beschrijven als Burleske en Barok. Dus veel verschillende behangetjes, heftige kleuren, kroonluchters, een mooie houten vloer, marmeren tafels met gouden details, okergele stoelen en u-zitjes waar je een lekkere cocktail kunt drinken.”

De grote bar in de zaak wordt flink opgeknapt en is straks één van de eyecatchers in de zaak. “Die is echt bruut! Ik omschrijf het als een James Bond bar. In iedere film van James Bond zit wel een scene dat hij een Martini aan de bar bestelt bij een jofele gozer die de drankjes inschenkt. Zo’n sfeer ervaar je hier straks ook.”

Tevens krijgt De Harmonie een terras voor de zaak. “Komend jaar wordt de Stationsstraat flink opgeknapt en vergroend. De straat wordt écht mooi en dat komt ons terras ook ten goede. Wat je kunt verwachten van ons terras? Een mediterrane sfeer, klassieke Franse tafeltjes en veel groen.”

de harmonie

Bourgondisch genieten in het Dwaalgebied

De Harmonie serveert een heerlijke a-la-carte lunch. “We richten ons niet op een snelle lunch met een broodje, maar juist op een uitgebreide lunch. Mensen kunnen hier straks meerdere uren doorbrengen en hun lunch bijvoorbeeld combineren met een goed glas wijn na afloop.”

Oftewel: De Harmonie richt zich op de bourgondische Tilburger. Wat er zoal op de kaart komt staan? “Vooral de klassieke Franse en Italiaanse keuken. Denk aan steak tartaar, bisque of kalfswang met polenta. Maar ook een klassieke croque monsieur staat op de menukaart. En voor bij de borrel kun je uiteraard oesters of een lekkere charcuterieplank bestellen.”

Een signature-gerecht? Die hebben ze niet. “Bewust! Alles moet gewoon mega goed zijn. Ook wil ik veel rouleren in de gerechten en om de twee maanden 80 procent van de menukaart veranderen. Wel vind ik het belangrijk dat we ook voor vegetariërs altijd lekkere opties hebben.”

Livemuziek is en blijft belangrijk

Het pand waar De Harmonie in is gevestigd, heeft een roemruchte muziekhistorie. Met de komst van een muziek instrumentenmuseum op de eerste en tweede verdieping van het pand, blijft muziek een belangrijke opponent in het gebouw. “Kessels Muziekinstrumentenmuseum wil in mei 2022 de deuren openen. Het museum geeft een uitgebreid beeld over de historie van muziek en muziek in Tilburg. Ook biedt het museum straks een stukje muziekeducatie.”

Ook in het horecagedeelte is muziek een belangrijke opponent. “We willen regelmatig muziekavonden organiseren waar we livemuziek met eten combineren. Daarnaast zullen er verschillende zondagochtendconcerten met klassieke muziek worden georganiseerd. Ook willen we gaan samenwerken met de Rockacademie en het conservatorium zodat hun studenten hier een podium krijgen om op te treden. En uiteraard sluiten we ook graag aan op muziekevenementen zoals Tribute Around Town en de Popronde.”

Muziek komt tevens terug in het interieur van de zaak. “Bij de entree komt een grote vitrine met een Pianola. Daarnaast willen we graag een piano in de zaak plaatsen.”

Meer informatie

De Harmonie is vanaf vrijdag 10 december dinsdag tot en met zondag geopend vanaf 10:00 uur. Normaliter blijven ze de hele dag open en sluiten ze rond 17:00 uur. Tijdens Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag zijn ze wel geopend voor het diner en kun je reserveren. Uiteraard is het buiten de reguliere openingstijden mogelijk om De Harmonie of één van de twee zaaltjes in het gebouw af te huren. Dat kan voor bruiloften (de Harmonie is een officiële trouwlocatie), feesten, partijen, condoleances, privé diners of zakelijke bijeenkomsten. Hiervoor biedt De Harmonie maatwerk aan en zijn de mogelijkheden dus eindeloos.

Overigens is De Harmonie richting de opening nog op zoek naar personeel. Ze zoeken medewerkers voor in de bediening, keuken, afwas en schoonmaak. “Ik vind het leuk om mensen dingen te leren en op te leiden. Ervaring is dus zeker geen vereiste. We hebben zowel fulltime als parttime mogelijkheden,” geeft Lucas aan.

Wil je meer weten over De Harmonie? Zorg dan dat je de website (die net als de zaak nog in ontwikkeling is) in de gaten houdt en volg ze op Facebook en Instagram voor actuele updates.