KruikenTv komt met 11-delige docuserie over een jaar zonder carnaval

KruikenTv

Als een soort advent kalender gaat KruikenTv elf dagen voor carnaval (inclusief carnaval) iedere dag een aflevering van hun nieuwe documentaireserie vertonen. De video’s zullen te zien zijn via hun eigen social media kanalen. “Wij zijn heel blij om het publiek, welke een blik van deze wagens al anderhalf jaar is ontnomen, deze kunstwerken nu toch te kunnen laten zien. En nu met een gezicht en verhaal erbij, eigenlijk zag je d’n Opstoet zo nog nooit tevoren,” aldus Dennis, voorzitter van KruikenTv.

De huidige situatie

De filmmakers brengen al sinds 2015 het carnaval in Tilburg in beeld. “Het was natuurlijk makkelijk geweest om in deze tijden een compilatie van oude beelden van carnaval te maken, maar we hebben ervoor gekozen om juist nu er geen carnaval is ook de situatie in beeld te brengen,” zegt Dennis.

De impact is groot

Zijn team heeft afgelopen tijd, op gepaste afstand, meerdere Tilburgse carnavalsvierders voor de camera getrokken. “Het is anders dan anders, normaliter doen we los verslag op evenementen en festiviteiten, maar nu hebben we meer diepgang opgezocht en proberen achter de verhalen van deze Kruiken te komen. We willen echt laten zien dat carnaval meer is dan vier dagen bier drinken en juist nu kun je dat extra goed laten zien.” De elf portretten zijn opgenomen in de bouwhal. “De bouwhal is echt een plek waar carnaval vrijwel het hele jaar leeft, de impact is hier dan ook erg groot.”

Andere hobby

Ed van de Zanden, één van de verslaggevers van KruikenTv spreekt met onder andere K.V. de Fènpruuvers, de Schéél praaje en C.V. de Bierschaope. Duivelse dilemma’s spelen onder de bouwers: wagens laten staan; afbreken; onderdelen hergebruiken; of aan een volledig nieuwe wagen beginnen zodra het weer mag. “Maar de schrik heerst toch ook wel dat bouwers op zoek gaan naar een andere hobby nu er niet gebouwd mag worden, wanneer het seizoen dan aantrekt zijn we misschien hele goede vakmensen kwijt”, aldus Janneke van Iersel, één van de geïnterviewden. “Dat d’n Opstoet tot tweemaal toe zou worden afgelast, zoiets kun je nooit bedenken”, voor enkele verenigingen is de domper nog groter omdat ze hun jubileumjaar in het water zien vallen. Het gedeelde leed, de twijfel, maar ook de saamhorigheid en passie passeren in de serie allemaal de revue.

Digitale manier

Niet enkel zogenaamde talking heads, maar de docuserie wordt ondersteund door toffe close-up beelden van de praalwagens. “Heel blij om het publiek, welke een blik van deze wagens al anderhalf jaar is ontnomen, deze kunstwerken nu toch te kunnen laten zien. Al is het maar via de digitale manier.” De video’s zijn te bekijken via Youtube.

Meer content

Voor meer content van KruikenTv kun je de website bekijken. Of volg ze op Facebook, Instagram of Twitter.