Kruikenzeiker pictogram van TilburgsAns viert eerste lustrum met speldje

kruikenzeiker speldje

‘Een kruikenzeiker’ is de bijnaam voor een inwoner van Tilburg. Bij het Radioplein in het centrum van de stad staat een klein beeldje van een kruikenzeiker, licht voorovergebogen met een kruik in zijn hand. Een bescheiden monument, maar daarachter gaat een trotse stad schuil.

Een vroegere burgemeester waagde het idee te opperen dat de stad wellicht behoefte had aan een nieuw icoon; dat heeft hij geweten. Kom niet aan de kruikenzeiker, want voor veel Tilburgers vormt hij de link naar het textielverleden van de stad, het verleden van hun (groot)ouders.

Lustrum speldje

Toen Ivo van Leeuwen binnen het project TilburgsAns begon met het maken van pictogrammen van karakteristieke Tilburgse zaken, was het eerste icoon – hoe kon het ook anders – dat van de kruikenzeiker. Het werd gemaakt op 9 oktober 2014, inmiddels vijf jaar geleden. Ter ere van dit lustrum is het pictogram verwerkt tot een speldje, een sieraad van 3 x 3,5 cm. dat voor € 4,95 te koop is bij Ollie’s Brandstore, Tuinstraat 106 en Vandemaker, Pieter Vreedestraat 15 in Tilburg.