Deze kunstenaars zijn door naar de volgende ronde in de strijd voor het nieuwe kunstwerk op de Korvel

Winkellint Korvel

Dit jaar bestaat de Ondernemersvereniging Korvel Vooruit 100 jaar. En dat moet – geheel volgens het DNA van Korvel – samen gevierd worden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat een mooi kunstwerk, waar iedereen van kan genieten, het cadeau voor het winkellint wordt. Eerder gaven maar liefst 26 Tilburgse kunstenaars gehoor aan de oproep van de ondernemersvereniging. Nu is bijna bekend wie het uiteindelijke kunstwerk gaat maken!

Tom Heintz en Jolein Kop, Marieke Vromans en Riëtte Sommerdijk zijn namelijk glansrijk door de eerste selectieronde heen. Zij – en de andere deelnemende kunstenaars – dachten na over het uiteindelijke kunstwerk wat een integraal onderdeel moet zijn van het werelds winkellint. Uiteraard vroeg de opdracht om kunstenaars uit de stad, die bij voorkeur een verbinding hebben met Korvel.

Onder de indruk van alle kunstenaars

De kunstenaars stuurden een motivatiebrief en hun cv en een speciale commissie heeft gesprekken gevoerd met tien geselecteerde kunstenaars over achterliggende gedachten en hoe de kunstenaar te werk zou gaan. De commissie was onder de indruk van de gesprekken en de betrokkenheid van alle kunstenaars. Peerke Hessels, voorzitter van de ondernemersvereniging: “De bevlogenheid sprak bij alle kunstenaars boekdelen. We spraken jong en oud, van beeldhouwer tot audiovisuele kunstenaars. Van muurschilders tot 2D-werkers. De kunstenaars hebben allemaal het DNA van werelds winkellint Korvel begrepen en hun betrokkenheid getoond. Toch kunnen er maar drie door naar de volgende selectieronde. Zij krijgen een vergoeding om aan de slag te gaan met het schetsontwerp. Wij kunnen niet wachten op de presentaties en de bekendmaking van de uiteindelijke winnaar op 1 september. En we kijken nu al uit naar de onthulling van de uiteindelijke kunst natuurlijk!”

Meer over de kunstenaars

Marieke Vromans maakte indruk met haar originele ideeën die ze tijdens het gesprek met de commissie naar voren bracht. Zij kijkt écht naar het winkellint Korvel om inspiratie op te doen. Haar werk nodigt uit om rond te dwalen en kennis te maken met de diversiteit van de straat. Tom Heintz en Jolein Kop willen in gesprek gaan met de buurt om te horen welke verhalen er verteld moeten worden. Om deze met animatie, licht en geluid weer terug te geven aan de straat. De commissie was onder de indruk van de professionaliteit van dit duo. Riëtte Sommerdijk vertelde gepassioneerd over toegankelijkheid van kunst, het niet opdringen, maar vooral verrassend laten zien. Die toegankelijkheid sprak de commissie aan.

In september weten we welke kunstenaar de gelukkige mag zijn!