Kunstpodium T maakt genomineerden Jan Naaijkensprijs bekend

Op donderdag 3 september opent in Kunstpodium T de expositie Season Highlights. Hierbij zijn vier apprentices van het afgelopen seizoen van het Apprentice Master-project geselecteerd om in de zomer een kleine solo-expositie te maken in Kunstpodium T. Een onafhankelijke jury zal tevens tijdens de opening een van hen uitroepen tot de winnaar van de Jan Naaijkensprijs.

De besloten opening vindt plaats op donderdag 3 september vanaf 20.00 bij Kunstpodium T, waarna de expositie te zien zal zijn tot en met zondag 27 september.

De genomineerden

Apprentices Jelle van Assem, Koen Kievits, Melanie Maria en Tom van Veen nemen elk een van de expositieruimtes in Kunstpodium T over om daar hun solo-presentatie te tonen. Tijdens de opening zal een onafhankelijke jury, bestaande uit diverse professionals uit het Brabantse culturele veld, een van hen als winnaar uitroepen en de Jan Naaijkensprijs toekennen. De winnende kunstenaar wint een geldbedrag en een solo-expositie.

De genomineerden van de Jan Naaijkensprijs zijn bekend gemaakt tijdens de opening van de expositie ‘Apprentice Master Returns From the Web’ op 23 juli, waarbij de kunstenaars die wegens COVID-19 de afgelopen maanden hun werk online hebben getoond nu de kans kregen om hun werk fysiek te presenteren. De selectie is gemaakt door directeur Klaartje Esch en jaarmeester Niek Hendrix. De vier geselecteerde kunstenaars zullen exposeren tijdens de tentoonstelling, die van donderdag 3 tot en met zondag 27 september 2020 te zien is bij Kunstpodium T. De expositie is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00.

Een onafhankelijke jury zal voorafgaand aan de winnaar in gesprek gaan met de vier kunstenaars en hun werk bekijken. Daarna zal een van hen tot winnaar worden gekozen. De jury bestaat dit jaar uit:

  • Martijn van Nieuwenhuyzen: directeur Museum De Pont
  • Pieter Dobbelsteen: galeriehouder CINNNAMON Rotterdam;
  • Atousa Bandeh: kunstenares

Over de Jan Naaijkensprijs

Sinds 1982 wordt jaarlijks de Jan Naaijkensprijs uitgereikt door het Noordbrabants Genootschap. Deze prijs werd toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het culturele leven in Noord-Brabant. De eerste keer werd de prijs uitgereikt aan Jan Naaijkens, daarna ging zij naar Gerard van Maasakkers (1987), Tom America (2005), Ed Schilders (2008), Jacques de Groot (2010) en Maarten Jense (2011).

Sinds 2014 haakt het Noordbrabants Genootschap aan bij het Apprentice Master project van Kunstpodium T. De Jan Naaijkensprijs wordt sindsdien ingezet voor behoud en ontwikkeling van talent en zo werd de prijs in 2014 uitgereikt aan Juan Pablo Plazas, in 2015 aan Rudolf Samohejl, in 2016 aan Ans Mertens, in 2017 aan Nuni Weisz, in 2018 aan Yoel Pytowski en in 2019 aan Pieter Chanterie.