Kunstproject Human Rights Tattoo viert 75e verjaardag van de rechten van de mens in de LocHal!

Op zondag 10 december viert het internationaal bekende kunstproject Human Rights Tattoo – dat haar oorsprong in Tilburg kent – de 75e verjaardag van de rechten van de mens. Dit doen ze met een samenkomst van zoveel mogelijk mensen uit de community van 5154 mensen die één letter uit de verklaring als tattoo dragen. De samenkomst staat in de LocHal op het programma. Kamerlid Esmah Lahlah is onderdeel van de community en spreekt die dag. De community van Human Rights Tattoo laat zo letterlijk zien dat de mensenrechten springlevend zijn. Lees verder. 

Projectachtergrond

Het Human Rights Tattoo project is elf jaar geleden gestart door de Tilburgse kunstenaar Sander van Bussel en reist sinds 2012 rond de wereld om de hele verklaring van de mensenrechten in tattoos te ‘schrijven’. Het Human Rights Tattoo project is elf jaar geleden gestart door de Tilburgse kunstenaar Sander van Bussel en reist sinds 2012 rond de wereld om de hele Verklaring van de mensenrechten in tattoos te ‘schrijven’. Alle 6773 letters, letter voor letter, één letter per persoon. Zij dragen deze tattoo als gespreksstarter of om te herinneren aan idealen. Elke tattoo is gedocumenteerd met een foto, naam en persoonlijke reden achter de tattoo. Meer informatie over het project vind je op deze website. 

Programma 10 december

De community van Human Right Tattoo is uiterst divers met onder meer CEO’s, rechters, sekswerkers, politici, journalisten, vuilophalers, leraren en sociaal werkers. Van de sloppenwijken van India, tot de staten van Manhattan, van de Russische Queer community tot radicale feministen in Marokko. Het project heeft in de komende jaren nog 1619 letters te tatoeëren. De interesse-lijst bevat ondertussen meer dan 10 duizend mensen van over de hele wereld. Op 10 december worden 10 letters/tattoos verloot.

Wil je meer weten over het programma op zondag 10 december? De dag duurt van 13:00 – 17:00 uur. Er zijn onder andere interviews, talks, een expositie, documentaires en veel meer. De entree is helemaal gratis. Meer informatie over het programma vind je hier. 

Tilburg

“Een stad met de juiste voedingsbodem voor makers, ondernemers en sociale initiatieven.” Zo omschrijft Sander van Bussel (Human Rights Tattoo) de stad Tilburg. “Het is hier groot genoeg om ‘partners in crime’ te vinden. Mensen waarmee het klikt en werkt. Tegelijkertijd is het klein genoeg zodat je elkaar ook daadwerkelijk vindt. Je komt elkaar vanzelf tegen en iedereen is open en nieuwsgierig. Ik heb in Tilburg ontzettend veel kansen gekregen als beginnend maker. Mensen en hun kwaliteiten worden hier gezien en vallen op zonder dat daar ellebogenwerk voor nodig is.”

Het event wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Tilburg, Bibliotheek Midden Brabant, Stichting Human Rights Tattoo en de community van HRT.