Laatste editie Kleintje Hollands voor Connie van Kerkoerle: ‘Ik ga de liefde van de mensen echt missen!’

Aanstaande zondag 26 mei staat Kleintje Hollands weer op het programma. Van 13:00 – 18:00 uur staan er soundmix & playbackoptredens van mensen met een beperking op het programma. Daarnaast zijn er optredens van artiesten als John de Bever en Roy Donders. Wij blikken vooruit op aankomende editie met organisator Connie van Kerkoerle, die stopt na deze editie. “Met pijn in mijn hart neem ik afscheid, maar qua gezondheid lukt het niet meer.”

Het is bijna 25 jaar geleden dat Kleintje Hollands door Connie werd opgericht. “Bij Festival van het Levenslied liepen mensen rond met een verstandelijke beperking. Zij riepen dan naar de artiesten op het podium dat zij ook konden zingen. Aangezien zij die kans niet kregen, dacht ik: zo’n evenement ga ik organiseren.”

En dus stapte Connie in die tijd naar de wethouder van toen om het evenement van de grond te krijgen. Een subsidie kwam er echter niet. “Maar dat maakte mij niet uit. Dat evenement zou er komen. In die tijd werden mensen met een verstandelijke beperking aan de kant geschoven, terwijl ik vind dat iedereen erbij hoort.”

Eerste editie

Als bevlogen organisator kreeg Connie steun van diverse partijen, waaronder Stichting MeiMarkt. “We mochten een editie organiseren bij de kiosk op de Heuvel. Net voordat we zouden beginnen, begon het enorm te regenen en waren er hevige windhozen. De editie werd afgelast helaas.” Op donderdag 22 juni 2000 is het dan eindelijk zover: Kleintje Hollands wordt voor het eerst georganiseerd. “Op het Piusplein met presentator Hans Kraay jr. Het werd een groot succes. Er kwamen maar liefst 3000 mensen op het evenement af. Toen was de gemeente ook overtuigd en werd het jaar later een subsidie toegekend.”

De afgelopen jaren wordt Kleintje Hollands steevast op zondag georganiseerd. Dat was in die tijd dus wel anders. “We begonnen op een donderdagavond met de gedachte dat er dan veel mensen in de stad zouden zijn vanwege koopavond. Als die gezellig bleven plakken, hadden we een leuk evenement.”

De naam

Kleintje Hollands wordt georganiseerd vanuit de gedachte dat iedereen een kans verdient. In de eerste jaren werd het evenement direct populair. “In die tijd kwam The Sound Mix Show van Henny Huisman op televisie. Daar haalden wij ook onze inspiratie vandaan.” Een naam had het evenement nog niet, maar de beredenering daarvan is simpel en raak. “We wisten niet of we zouden groeien, maar wilden gewoon een leuk, klein en Hollands evenement organiseren. Om nu meteen van de daken te roepen dat we een groot Hollands festival zouden organiseren, dat is niet mijn ding. Gewoon Kleintje Hollands dus.”

Editie 2024

Zondagmiddag staat er weer een editie van Kleintje Hollands op het programma op de Heuvel. Van 13:00 – 18:00 uur treden verschillende finalisten op. “In totaal hebben er dit jaar zestig deelnemers meegedaan met de voorrondes in de Druiventros. Daarvan hebben twaalf deelnemers de finale gehaald die zondag optreden op de Heuvel.”

Naast de optredens van de deelnemers, kun je ook voor ander muzikaal spektakel naar het gratis evenement komen. “Verschillende artiesten komen optreden. John de Bever, Frank Hoek, Marie Christine, Martin Stone, Roy Donders en Jurgen Jonkers zijn er bijvoorbeeld bij. Het evenement wordt gepresenteerd door Clemens van Bracht.”

Laatste editie voor Connie

Voor Connie is het helaas haar laatste editie. “Dat doet me echt pijn in mijn hart. Ik heb er echt verdriet van dat ik stop, maar ik kan het gewoon niet meer. We hebben gelukkig een hoop vrijwilligers die weten hoe ze dit evenement moeten organiseren.”

Wat Connie het meeste gaat missen? “De liefde die ik heb gehad van alle deelnemers. Ik ben echt ‘hun Connie’. Met zoveel mensen heb ik een speciale band opgebouwd in al die jaren. Ik hoop dat er zondag weer veel mensen naar de Heuvel komen om te kijken naar deze kanjers. Mensen met een verstandelijke beperking horen er namelijk altijd bij!”

Het hoogtepunt in al die jaren? “De vele mooie momenten met de deelnemers en de koninklijke onderscheiding die ik heb ontvangen voor het organiseren van het evenement.”

Meer informatie

Kleintje Hollands is gratis toegankelijk en wordt georganiseerd dankzij verschillende sponsoren en vrijwilligers die het evenement een warm hart toedragen. Ben jij benieuwd naar meer informatie over Kleintje Hollands of eerdere edities? Check het snel op deze website.