Laatste nieuws Stichting Kermis-Cultuur Nederland

Voor u vindt u de eerste nieuwsbrief van Stichting Kermis-Cultuur Nederland. Wij willen u met deze nieuwsbrief op de hoogte houden van onze activiteiten. Tijdens de Tilburgse Kermis 2009 organiseerden wij, op verzoek van de gemeente Tilburg, de kermisexpo ‘200 Jaar Tilburgers en hun kermis’ in het Tilburgse Paleis- Raadhuis. We hebben veel media-aandacht gekregen en meer dan 20.000 bezoekers bezochten de expositie. We zijn zeer tevreden met de expositie van 2009. Na de kermisexpositie zijn we zeker niet stil gaan zitten en zijn we al weer bezig met voorbereidingen van toekomstige activiteiten. Via de nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden daarvan.

Penningen
Tijdens onze kermis-expo in Tilburg was er veel belangstelling voor de penningen-verzameling van Hennie van Oers. Een goede reden om deze penningen in te gaan scannen en te plaatsen op de website van de stichting. Hennie van Oers is niet de enige verzamelaar van penningen. Ook de penningen van andere verzamelaars als Marc Schellekens en Godrie Spijkers zullen een plaatsje krijgen op de website www.kermiscultuur.nl. Op de website van de Stichting vind u nu al een veelvoud aan penningen. Van stoomcaroussel tot moderne attracties zijn present. De nadruk ligt op penningen uit Nederland maar in de toekomst zullen daar ook penningen uit het buitenland op de website te vinden zijn.

200 Jaar Tilburgers met hun kermis
Tijdens de kermis-expo is het boek “200 jaar Tilburgers met hun kermis” verschenen. Het is een must-have voor elke kermisfan en liefhebber van Tilburg. Vele foto’s en afbeeldingen laten 200 jaar Tilburgse kermisgeschiedeniszien. De Stichting heeft nog exemplaren over voor de verkoop. Deze zullen verkocht gaan worden via de webwinkel. De webwinkel is nog in ontwikkeling.

Euromodelbouw Genk
Modelbouwer Bert van Houten was enkele weken geleden present op Euromodelbouw in Genk. Zijn stand
trok veel belangstelling. Tijdens de Euromodelbouw wist Bert van Houten ook een eerste prijs in de wacht te slepen. Een resultaat waar Bert erg trots op is.

Helios, marionettentheater en zeppelins
De Helios, marionetten en zeppelins. Attracties die een rol spelen in de geschiedenis van de kermis. Hennie van Oers schreef tientallen stukjes over kermisattracties, kermismensen en allerlei interessante zaken rondom de rijke kermisgeschiedenis. De stukken tekst zijn te vinden op www.kermishistorie.nl

Wintertijd
In november is het kermisseizoen weer over. Voor de kermisexploitant beginnen de verpachtingen voor het komende seizoen, onderhoud aan attracties en het exploiteren van gebakkramen. De tendens is dat er in de winter steeds meer evenementen komen waar attracties geplaatst worden. Utrecht, Maastricht, Eindhoven, Hoogstraten, Oss, Hasselt, Amsterdam en Groningen zijn maar enkele plaatsen met een of meerdere winterevenementen. De kermisexploitanten krijgen het alleen maar drukker. Het publiek en kermisfans krijgen steeds meer keus. (Foto : persfoto Winterland Hasselt).