Laatste reünies van jaren ’70/’80/’90-kroeg de Spoel: “Iedereen is oud geworden en heeft stijve knoken met dansen, dat maakt het juist zo mooi”

De, voor veel (oud)bewoners van Tilburg, iconische danstent de Spoel, kan in oktober nog twee keer herbeleefd worden. De indertijd aan de Fabriekstraat gelegen club, waar nu Boilrs Hub zit, draaide van ’79 tot en met ’94 heel goed. Het was een ontmoetingsplek voor jongeren waar bijna alles kon. Op 4 en 12 oktober vinden de laatste reünies van de Spoel plaats bij Club Smederij. Vorig jaar kon er al twee keer genoten worden van dit nostalgische feest met muziek, dj’s en publiek van toen. Door de vele positieve reacties komt het feestje dit jaar nog één keer terug, maar daarna is het écht klaar. Wij spraken organisator van de reünies en oud-medewerker van de Spoel Walter de Wit, oud-dj van de Spoel Roland Spinnewijn en kletsten met Frank du Mosch, maker van de ‘Spoelcast’. Benieuwd? Lees snel verder!

De Spoel werd druk bezocht door veel creatievelingen in Tilburg. In de middag werd er gerepeteerd door bandjes, de meiden van de dansacademie kwamen vroeg op de avond dansen en er werden modeshows vanuit TeHaTex georganiseerd. Walter: “Er zat in de Spoel een partij creativiteit bij elkaar, dat was geweldig.” Ondanks dat de boventoon in de vooruitstrevende club wellicht werd gevoerd door de creatieve studenten, was het een plek voor iedereen: “Er kwam een keer een man in een driedelig pak binnen. Niemand keek daar raar van op. Op een gegeven moment ging dat jasje uit en danste hij net zo hard als de anderen op de dansvloer. Bij de Spoel droeg en deed iedereen wat hij wilde”, vertelt Walter. De Spoel heeft veel indruk achtergelaten in het leven van de Tilburgse jongeren van toen. De eerste reünie was dan ook binnen zeven minuten uitverkocht, de tweede binnen anderhalve dag. En de Facebookgroep ‘De Spoel Reunited’ waarin verhalen en foto’s van ‘de Spoeltijd’ gedeeld worden, stroomde binnen no time vol en kent inmiddels zestienhonderd leden.

Foto: Walter de Wit voor het oude Spoel-gebouw.

De Reünies

Toen Walter vorig jaar samen met vriend en oud-Spoel eigenaar George van den Bosch bij Café Weemoed was, kwam Walter met het idee om een reünie voor alle oud-medewerkers te organiseren. “Dit vond George een goed idee, maar hij wilde geen ‘Spoelgedoe’. Ik was van plan om ergens in een kroegje af te spreken, maar dat plan veranderde al snel toen vaste gasten ervan hoorden en we binnen korte tijd al vierhonderd aanmeldingen hadden”, vertelt Walter trots. Na wat ontevreden geluiden van mensen die geen kaartje hadden kunnen bemachtigen, werd er nog een tweede avond achteraan geplakt. Die was binnen anderhalve dag uitverkocht. “Er kwamen mensen van over heel de wereld om bij de reünie te zijn.” Dit jaar komen er nog twee reünies, maar dit zijn dus écht de laatste. “We willen het speciaal houden, daarom doen we het nog maar twee keer.”

Walter: “Het zijn dansavonden, net zoals toen. Dezelfde muziek en dezelfde mensen. Gewoon lekker ‘spoelen’ met zijn allen.” Walter vertelt dat de vorige reünies een succes waren: “Als mensen van zestig-plus nog tot drie uur ’s nachts staan te dansen, dan lijkt het me wel dat het goed gelukt is om de oude vertrouwde Spoelsfeer terug te krijgen. Ze zijn misschien wat minder soepel dan toen, maar het is juist de kracht van zo’n reünie dat mensen zich weer even jong voelen en zich niet hoeven te schamen voor hoe oud ze zijn geworden. Iedereen was 35 jaar ouder geworden en iedereen had stijve knoken met dansen, dat maakt het juist zo mooi.”

Het begin van de Spoel

Toen de populaire jongerensoos van de Katholieke Leergangen, de voorganger van de Fontys, midden jaren ’70 sloot, ging de jeugd op zoek naar een alternatief. Walter: “Drie jongens kwamen uit bij een leegstaand pand op de Fabriekstraat. Zij vroegen aan de eigenaar van het pand, Sjef ‘de Rooie’ Brouwers, of ze dat zaaltje mochten gebruiken om te feesten. En dat mocht, zolang Sjef er maar geen omkijken naar had. Voor de ‘Rooie’ was het hebben van een kroeg en het geregel dat daarbij komt kijken maar niks en al snel werd de Spoel overgenomen door George en mede-eigenaar Ad Mols.”

Hoe zag de Spoel er vroeger eigenlijk uit? Walter: “Niet, haha! De verlichting stelde niks voor. Alles draaide er om de muziek. De muziekinstallatie was dan ook geweldig, maar het was een donker hol met twee kleine bars en blokken van ongeveer een halve meter hoog aan de zijkant. De Spoel was een plek waar je bekeek en bekeken werd. De dansers werden geobserveerd door de ‘stoere gasten’ vanaf de blokken aan de zijkant. Het was echt een unieke plek. De Spoel was niet ‘bedacht’ zoals dat nu met veel horecazaken wel is. De muziek en de mensen maakten de sfeer.”

Vooruitstrevende muziek

Er werden verschillende muziekgenres gedraaid; van vooruitstrevende Funk en New Wave tot de hitjes van die tijd. De dj’s haalden de nieuwste muziek bij platenzaak Tommy en er werd soms zelfs naar London afgereisd voor de beste, nieuwste platen. “New Order en Talking Heads waren in de Spoel als een van de eerste plekken in Nederland te horen”, vertelt oud Spoel-dj Roland Spinnewijn. Roland was zestien jaar lang dj bij de Spoel en is daarna in de horecawereld van Tilburg terechtgekomen. Nu, aardig wat jaren later, is hij wiskundedocent, maar de liefde voor muziek is altijd gebleven. Hij haalt zijn oude LP’s weer uit de kast om de reüniefeesten van de beste Spoelnummers te voorzien.

Foto: Roland Spinnewijn met zijn platencollectie.

Roland vertelt dat het lastig is om te bepalen welke muziek hij gaat draaien op de reünies: “De Spoel had niet één gericht muziekgenre en bestond te lang om de hele sfeer qua muziek in één uur te stoppen. Ik ben ook de enige dj die nog vinyl draait, dus dat brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee. Bovendien neem ik de platen net zoals toen mee in mijn fietstas, dus ik kan er ook maar een paar meenemen.”

“Ik ken een heel leuk tentje daar speelt een prima bandje”

Er kwamen verschillende toffe artiesten: Herman Brood, Jules Deelder en een paar bandleden van de Earring kwamen er. Henny Vrienten was er al vanaf 1976 kind aan huis. “In de tekst van de eerste hit van zijn band Doe Maar, ‘Doris Day en Andere Stukken’, zit dit stukje: “Ik ken een heel leuk tentje, daar speelt een prima bandje en iedereen die kent je”, dat gaat over de Spoel. En dat bandje is niet Doe Maar, maar dat is Sammie America’s Gasphetti. Die band van Tom America speelde ook vaak genoeg in de Spoel”, vertelt Walter.

George wilde graag dat iedereen welkom was bij de Spoel en er kon doen wat hij of zij wilde. Walter: “Toen Henny Vrienten steeds bekender werd, moest hij wel eens via de tuin van George, die woonde naast de Spoel, vluchten voor zijn fans. Henny besloot niet meer naar de Spoel te komen. Dat was voor George een van de grootste decepties als eigenaar van de Spoel, hij kon iemand niet de ruimte geven om er zichzelf te zijn.”

Walter vertelt dat George alles goed in de gaten had: Er kwamen wel eens foute types bij de Spoel, maar die mensen luisterden wel naar George. Zij mochten alleen vooraan in het café komen en dan mochten ze één drankje drinken en dan moesten ze moven. Nou, daar hielden ze zich aan.”

De ‘Spoelcast’

Fanatiek Spoelganger en journalist Frank du Mosch maakte de zesdelige podcast, genaamd ‘Spoelcast’. In deze podcast deelt hij zijn ervaringen over zijn tijd bij de Spoel. Hierin komt hij, na al jaren in Hilversum te hebben gewoond, terug naar Tilburg, om hier het verhaal van de Spoel te komen halen. Frank: “Ik heb nooit meer een plek gevonden met dezelfde sfeer als de Spoel.”

In de podcast krijg je een inkijkje in de wereld van de Spoel. Frank spreekt George van den Bosch, oud-medewerkers van de Spoel en hij gaat langs bij het oude Spoel-gebouw aan de Fabriekstraat, waar nu Boilrs Hub zit. “Toen ik na al die jaren daar weer binnenkwam, was ik écht even geëmotioneerd”, vertelt Frank.

Foto: Frank du Mosch (rechts) interviewt oud-Spoelganger Aldith Hunkar voor ‘De Spoelcast’.

De laatste aflevering van ‘De Spoelcast’ gaat over de ‘erfenis’ van de Spoel. Wat heeft de stad overgehouden aan die kleine tent in de Fabriekstraat? Voor Frank had de Spoel in ieder geval een groot aandeel in zijn leven: “Ik woonde bijna in de Spoel. Pas achteraf, toen ik mensen ging spreken voor de Podcast, merkte ik hoe groot die invloed geweest is. De vrijheid en de creativiteit van de Spoel hebben me nooit echt losgelaten. En die kwamen ook weer terug in mijn journalistieke carrière. Ik ben de Spoel dus wel een beetje schatplichtig voor mijn professionele ontwikkeling.”

Wil je ‘de Spoelcast’ beluisteren? Dat kan via deze link!

Laatste kans

Walter roept oud-Spoelers op om naar een van de reünies te komen: “Dit is je laatste kans, want het is écht de laatste keer. Het is dus ook de laatste kans om jouw zoon of dochter te laten zien hoe het uitgaan was in ‘jullie tijd’.” Walter heeft zijn dochter de vorige keer meegevraagd en ook Roland nam zijn zoon mee: “Het is leuk om mijn vrouw samen met hem in het publiek te zien staan terwijl ik aan het draaien ben.”

Goed doel

Net als vorig jaar, toen de opbrengst van maar liefst € 9000,- naar Quiet Tilburg ging, is er ook dit jaar een goed doel: Het kinder-ontbijtproject ‘Dikke Mik’ van ContourDeTwern. Dit project voor Tilburgse basisschoolkinderen uit minder bedeelde gezinnen, krijgt dit jaar de volledige opbrengst van de reünies minus de kosten.

Meer informatie

Wil jij bij de reünie zijn? 4 Oktober is al uitverkocht, maar wees er snel bij en koop hier een kaartje voor 12 oktober!