Laatste week: Tilburg in het teken van Vincent Van Gogh

Van Gogh

Vincent van Gogh woonde van 1866 tot 1868 in Tilburg, aan het St Annaplein. De laatste weken van september staat Tilburg in het teken van de kunstenaar. Er vinden allerlei activiteiten plaats in het kader van het Europese Van Gogh jaar 2015, met als thema ‘125 jaar inspiratie’. Deze week vinden de laatste evenementen plaats, dus sommen wij ze even op voor je.

Expositie fotowedstrijd ‘De wereld van Van Gogh’ op het Stadhuisplein

In hoeverre is De Wereld van Van Gogh vandaag de dag nog herkenbaar? Levert de fotowedstrijd nostalgische plaatjes op of juist beelden van een sterk veranderde omgeving? De opdracht was om in de voetsporen van Vincent van Gogh te treden en de plaatsen waar hij geleefd en gewerkt heeft in beeld te brengen. De expositie met de dertig winnaars van de fotowedstrijd reist in 2015 langs bekende Van Goghlocaties. De tentoonstelling is tot 30 september in Tilburg te bezichtigen en bestaat uit de dertig door de jury geselecteerde foto’s die op groot formaat worden getoond op het plein voor de Stadswinkel en de ingang van Vincents tekenlokaal (achterzijde Paleis). Eén van de afbeeldingen is door Jolande van Lith gemaakt in Tilburg. Meer informatie over de expositie vind je in onze agenda.

Lezing ober de Brabantse periode van Van Gogh

Boekhandel Gianotten Mutsaers organiseert in de winkel aan de Emmapassage op 22 september om 20.00 uur een lezing door Rebecca Nelemans over Van Gogh en zijn Brabantse periode, met extra aandacht voor zijn tijd in Tilburg. Rebecca adviseert het samenwerkingsverband ‘Van Gogh Brabant’ en schreef de publieksvriendelijke Brabantse biografie Van Gogh & Brabant (2012). Hier vind je meer informatie over de kaartverkoop, de lezing en over Rebecca Nelemans.

Stadswandeling St Annaplein naar Paleis Raadhuis

De stichting Stadsgidserij Tilburg organiseert op 26 september een wandeling over het tijdsbeeld van Tilburg in de periode dat Vincent hier woonde (1866 – 1868). Op het St Annaplein is momenteel een groot doek te zien waarop de bebouwing en het aanzicht van het plein uit 1866 worden uitgebeeld. De wandelingen gaat van het St Annaplein naar Paleis Raadhuis. Aanmelden kan telefonisch via 013 4685413 of via mail w-franken@home.nl. Meer informatie vind je op  de website van de Stadsgidserij.

Door de activiteiten kom je meer te weten over Vincent van Gogh en zijn verbinding met Tilburg. Interessant voor groot en klein! Meer informatie over het Van Gogh jaar vind je op www.vangoghbrabant.com