Lage rente biedt mogelijkheid om lening goedkoop over te sluiten

lening

De huidige lage rente is goed nieuws voor mensen met een lening. Oversluiten van de huidige lening kan al snel enkele tientjes per maand schelen.

De rente van de persoonlijke lening stond in 2011 ergens tussen 11 en 15%. Kijken we naar de huidige rentestanden, dan is het rentetarief van de persoonlijke lening gezakt tot 4,1% (bron: Frisia). Een goed moment om na te denken over het aanpassen van de huidige lening.

Bestaande lening: van spaarkrediet tot creditcard

Wie vroeger bij de plaatselijke bank in Tilburg een rentekrediet of spaarkrediet afgesloten, heeft daar nu waarschijnlijk spijt van. Dit soort leningen wordt pas aan het einde van de looptijd met eigen geld of belegd geld terugbetaald. Dit maakt de toekomst erg onzeker: is het na afloop wel mogelijk om de gehele lening terug te betalen? Deze vormen van aflossingsvrije leningen passen niet meer bij ons huidige leenstelsel.

Daarnaast blijken veel consumenten meerdere kleine leningen te hebben. Een openstaande rekening bij Wehkamp, creditcard en een persoonlijke lening: bij elkaar opgeteld toch heel wat maandelijkse aflossingen.

Oude leningen samenvoegen

Financieel specialist Frisia adviseert om oude of kleine leningen samen te voegen. Dit is vooral interessant nu de rente zo laag staat. Uit de praktijk blijkt dat een bestaande lening oversluiten in de meeste gevallen loont. Dit geldt zowel voor kleine leningen als leningen bij grote banken (Rabobank, ING etc). Besparingen door oversluiten kunnen oplopen tot enkele tientjes per maand. Een en ander is afhankelijk van de huidige looptijd, rente en openstaande leensom. Het voordeel van leningen samenvoegen? Alles overzichtelijk onder één lening. Scheelt ook weer wat in de administratieve lasten.

Ook doorlopend krediet en persoonlijke lening komen in aanmerking

Een doorlopend krediet is een leenvorm waarbij de consument reeds afgeloste bedragen opnieuw kan opnemen. Dit tot een maximaal leenkrediet. Ook voor het doorlopend krediet geldt: met de huidige lage rentestanden kan het altijd voordeliger.

Wat veel consumenten niet weten is dat naast het doorlopend krediet ook de persoonlijke lening in aanmerking komt voor oversluiten. Vaak wordt gedacht dat de persoonlijke lening heel ‘persoonlijk’ is, en hier niet aan gesleuteld mag worden. Dit klopt met betrekking tot de rente en looptijd. Omdat de persoonlijke lening een boetevrije extra aflossing kent, is het mogelijk om deze met een goedkopere persoonlijke lening over te sluiten. De financieel adviseur kan precies uitleggen hoe dit zit.