Leerlingen van de Rooi Pannen volgen praktijkonderwijs bij Ontdekstation013

De Rooi Pannen Ontdekstation013

Het praktijkonderwijs van de Rooi Pannen VMBO moet door kunnen gaan, maar hoe pak je dat aan met de maatregelen die momenteel gelden? Met de anderhalve-meter regel is er al snel ruimte tekort op de school. Ontdekstation013 heeft die ruimte wel en kan ook persoonlijke ondersteuning bieden. Beiden partijen smeedden in korte tijd een haalbaar én creatief plan, zodat de leerlingen de gewenste maar ook noodzakelijke praktijklessen kunnen volgen. 

Ontdekstation013

Alle eerste en tweedejaars VMBO-leerlingen komen tussen nu en 12 februari naar Ontdekstation013 en volgen in deze periode twee keer een drie uur durend programma. Het was een hele organisatie om dit op korte termijn te realiseren, maar de wens om contact te houden met de leerlingen is heel groot. Bovendien voldoet de Rooi Pannen hiermee ook aan de verwachtingen van de rijksoverheid en de VO-raad om zoveel mogelijk door te blijven gaan met praktijkonderwijs.

Mogelijkheden

In Ontdekstation013 zijn er verschillende  mogelijkheden gericht op ontdekkend leren. Leerlingen gaan aan de slag met fysieke opdrachten op het gebied van wetenschap en techniek. Het doel van het programma is om de ‘makers van de toekomst’ vooral met hoofd én handen aan het werk te zetten. Zo maken ze bijvoorbeeld een scenario voor een stop-motion filmpje en voeren ze dit uit. Of ze bouwen een raket waarin de uitleg over aerodynamica en zwaartekracht niet ontbreekt. Deze workshop heeft een spectaculair einde als de raketten ook daadwerkelijk in de Spoorzone gelanceerd worden!

Toegevoegde waarde

Nu de eerste week inmiddels voorbij is, merken beide partijen de toegevoegde waarde van deze samenwerking. Leerlingen worden door het programma uitgedaagd om creatieve en technische vaardigheden in te zetten en ook te ontwikkelen. Daarnaast zijn de live-ontmoetingen, dan wel op voldoende afstand, ook zeer waardevol voor zowel de leerlingen als de docenten. De leerlingen zijn duidelijker in beeld en leven helemaal op nu ze even geen online-lessen hebben. Door deze samenwerking proberen beide partijen de mogelijke negatieve effecten van de coronamaatregelen bij deze jongeren te beperken.

Meer lezen?

Wil jij meer lezen over Ontdekstation013? Kijk dan op de website.