Nieuws

Let op! Dit artikel is al 254 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Lenen bij grootbanken duurder dan via online kredietverstrekkers

Consumenten denken bij het aangaan van een lening al snel aan de eigen bank. Uit onderzoek van Pricewise blijkt echter dat lenen bij grootbanken, een verzamelnaam voor de bekendste en grootste banken van Nederland, duurder is dan via online kredietverstrekkers. Leningen vergelijken toont aan dat de bekendste Nederlandse grootbanken een hogere rente rekenen dan andere kredietverstrekkers. En dat terwijl de voorwaarden niet wezenlijk verschillen. Ook mensen die al een lening hebben kunnen deze in veel gevallen tegen een voordeliger rentetarief oversluiten.

Bron: Pricewise – Lenen bij de bank of via een online kredietverstrekker?

43% van de mensen die moeite heeft met aflossen, heeft rente niet vergeleken

Uit eerder onderzoek van kredietverstrekker Freo bleek al dat het vergelijken van leningen nog ver achterblijft met het vergelijken van de zorgverzekering, energie, internet en tv. En dat kan grote gevolgen hebben op de extra rente die wordt betaald. Zo liet de recente vaste-lasten-index van Pricewise zien dat 43% van de mensen die moeite heeft met het aflossen van hun lening, voorafgaand aan het afsluiten van deze lening, geen rente had vergeleken. Van alle mensen met een lening, wist 42% niet hoeveel rente zij over deze lening betalen.

Hogere rente grootbanken dan online kredietverstrekkers  

In Nederland zijn de bekendste grootbanken voor particulieren de ING, ABN AMRO en de Rabobank. In tegenstelling tot online kredietverstrekkers, hebben zij te maken met hoge kosten voor personeel en kantoorpanden. Hierdoor rekenen banken vaak een hogere rente voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Ook kan er bij een lening bij de bank veel administratie komen kijken. Bij de ING is daarnaast een ING-betaalrekening nodig om te kunnen lenen.

Verschil in rentetarieven tussen kredietverstrekkers

Kredietverstrekkers bieden verschillende rentetarieven aan voor leningen. In een top vijf van goedkoopste kredietverstrekkers, op basis van twee leenvoorbeelden uit de lening-vergelijker van Pricewise, zijn deze verschillen goed te zien.

Voorbeeld 1: Leenbedrag van € 15.000,- met als doel het aflossen van een schuld

DEFAM Premium: een rente van 4,2% voor iedereen.
Interbank: een rente van 4,2% tot en met 7,2%, afhankelijk van het risicoprofiel.
BNP Paribas: een rente van 4,2% tot en met 6,3%, afhankelijk van het risicoprofiel
ABN AMRO: een rente van 4,3% tot en met 6,8%, afhankelijk van het risicoprofiel.
Findio: een rente van 4,4% tot en met 7,2%, afhankelijk van het risicoprofiel.

Van de drie grootbanken in Nederland staat alleen ABN AMRO in de top vijf. De Rabobank is te vinden op plek elf, met een rente van 6,1% voor iedereen. De ING staat nog een plek lager, met een rente van 6,9% voor iedereen.

Voorbeeld 2: Leenbedrag van € 50.000,- en hoger met als doel het verbouwen van een woning

DEFAM Premium: een rente van 3,5% voor iedereen.
Interbank: een rente van 3,5% tot en met 4,8%, afhankelijk van het risicoprofiel.
Findio: een rente van 3,6% tot en met 4,9%, afhankelijk van het risicoprofiel.
BNP Paribas: een rente van 3,6% tot en met 6,6%, afhankelijk van het risicoprofiel.
DEFAM: een rente van 3,7% tot en met 4,5%, afhankelijk van het risicoprofiel.

In dit voorbeeld is geen enkele Nederlandse grootbank in de top vijf te vinden. ABN AMRO staat met een rente van 3,7% tot en met 6,3%, afhankelijk van het risicoprofiel, op plek zeven. ING staat op plek acht met een rente van 5,1% voor iedereen. De Rabobank verschaft geen lening van meer dan € 50.000 voor het verbouwen van de woning.