Leren over waterstroom, zonne-energie en sluizen bedienen: zomerprogramma Ontdekstation013 is bekend

Deze zomer kunnen kinderen zelf de sluizen bedienen tijdens het zomerprogramma van Ontdekstation013. Hoe verander je de stand van water en zorg je dat jouw transport door kan varen? Midden in het centrum van Tilburg ligt deze bijzondere watertuin, waar kinderen op ontdekking kunnen gaan. De kinderen hebben het zichtbaar naar hun zin: ze draaien nog eens stevig aan het Rad van Archimedes of pompen het water uit de sluis.

Waterstromen en zonne-energie

Ontdekstation013 heeft een actueel zomerprogramma samengesteld in het teken van Experimenteren. Dat is 11 augustus van start gegaan en duurt tot en met 27 augustus. Kinderen experimenteren met water en zonne-energie. Ze maken een creatie waarin een lampje op zonne-energie gaat branden. Ze spelen een spel over circulaire economie en ontdekken in de watertuin de werking van sluizen en hoe je water kunt zuiveren. Het klinkt serieus, maar het is vooral superleuk en verrassend om op een speelse manier met deze thema’s aan de slag te gaan. De workshopbegeleiders zorgen voor uitleg en helpen de kinderen als het nodig is “maar het is vooral de bedoeling dat ze zelf experimenteren en zo ontdekken hoe iets werkt”, legt Anouk Kooter, de locatiemanager uit.

De stad in

Nieuw is dat ouders de kinderen gedurende het hele programma kunnen overdragen aan de workshopbegeleiders van Ontdekstation013. Maartje Mutsaers, directeur: “Dit idee is uit noodzaak geboren. Door coronamaatregelen mochten volwassenen de ontdekruimtes niet meer betreden. Dus zijn we programma’s van 2,5 uur gaan ontwikkelen. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld even de stad in en na afloop de kinderen weer komen ophalen. Dit bevalt ons heel goed, we kunnen de kinderen een samenhangend en afwisselend programma bieden. Overigens kunnen volwassenen ook gebruik maken van ons binnen- of buitenterras en dus in de buurt blijven en op een afstandje meegenieten van de experimenten van hun kinderen.”

Meer informatie

Tickets voor een dagdeel bij Ontdekstation013 kost €8 per kind vanaf 4 jaar. Ouders en begeleiders hebben geen ticket nodig, ook niet als ze mee naar binnen gaan en plaatsnemen in de zithoek of op het terras. Tickets en meer informatie over de activiteit staan op de website van Ontdekstation013