Leuk nieuws: Tilburg maakt kans op Erfgoedprijs 2018

Tilburg, Deventer, Leiden en Zaanstad zijn kanshebbers voor de juryprijs van de BNG Bank Erfgoedprijs. Het is de achtste keer dat de prijs wordt uitgereikt aan de ‘beste erfgoedgemeente’.

Foto: Corné Hannink

De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro. Doel van de prijs is om gemeenten te stimuleren materieel en immaterieel erfgoed breed op te nemen in hun beleid. “Tilburg heeft erfgoed waar de stad en de dorpen trots op kunnen zijn. Het is eigenzinnig en divers. Goed om te zien dat dat niet onopgemerkt blijft”, aldus wethouder Mario Jacobs (monumenten). “Samen met onze erfgoedpartners en eigenaren steken we in op hergebruik en het kunnen beleven van ons erfgoed, zodat het nu en in de toekomst bijdraagt aan de leesbaarheid en herkenbaarheid van het verhaal van onze stad. Ons Koningsoord in Berkel-Enschot is daar een geweldig voorbeeld van”.

Wethouder Marcelle Hendrickx: “Tilburg wil een stad zijn waar cultuur ruimte krijg om te groeien en te bloeien. Cultuur in de breedste zin van het woord. En altijd in verbinding. De jury van de BNG erfgoedprijs ziet dat Tilburg innovatief en positief met haar materieel en immaterieel erfgoed omgaat. De monumenten uit ons stadsverleden leveren de beste inspiratie voor de toekomst. We zijn trots op deze nominatie. Hij onderschrijft namelijk precies waar we in Tilburg goed in zijn: samen met onze partners Tilburg op de kaart zetten.”

Aanwijzing winnaar

De winnaar wordt gekozen uit de 4 genomineerde gemeenten die volgens de jury allen hun erfgoed op positieve en innovatieve wijze weten in te zetten voor de ontwikkeling van de gemeente. In de laatste maanden van 2017 zullen de juryleden onaangekondigd een bezoek brengen aan iedere genomineerde gemeente. Tijdens dit bezoek zal de jury onder meer onderzoeken in hoeverre het erfgoed leeft in de stad en onder de bewoners. In januari 2018 worden gemeenten uitgenodigd hun erfgoedbeleid en -praktijk toe te lichten aan de jury door middel van een korte pitch. De jury gebruikt in haar beoordeling een aantal criteria, zoals de visie van de gemeente, de link met andere beleidsterreinen, de rol van inwoners en de participatie van jeugd (onderwijs, erfgoededucatie) en ouderen. Ook wordt gekeken hoe een gemeente communiceert over het erfgoed(beleid), wat het belang is van erfgoed als innovatieve factor en naar de hoogte van het gemeentelijke erfgoedbudget. Met het gemeentebezoek en de pitch in het achterhoofd zal de jury zich vervolgens beraden over de vraag wie de winnaar is van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018.

De uitslag is geheim tot de feestelijke uitreiking op 29 maart 2018 in Zutphen. De gemeente Zutphen won in 2017 de BNG Bank Erfgoedprijs.