Leuk voor de Tilburger: Schrobbelèr organiseert ieder weekend rondleidingen

Schrobbelèr

Schrobbelèr, oftewel het Tilburgs bloed: welke Kruik of Kruikin kent het heerlijke likeurtje niet? Vanaf nu is het mogelijk om elk weekend een kijkje te nemen in de distilleerderij. 

Voorheen was het alleen voor groepen vanaf vijftien personen mogelijk om een rondleiding te boeken. Vanwege dit succes verruimt de Tilburgse kruidenlikeur de mogelijkheden om een rondleiding mee te maken. Elke zaterdag en zondag kun je om 13:30 uur een kijkje achter de schermen nemen en de sfeer wel heel letterlijk proeven!

Rondleiding Schrobbelèr

Natuurlijk kunnen grotere groepen vanaf vijftien personen nog steeds rondleidingen reserveren. Sterker nog: dat kan zeven dagen per week. De rondleidingen worden sinds 2014 door Schrobbelèr georganiseerd. ”Het is ontstaan doordat we heel vaak de vraag kregen of mensen een kijkje achter de schermen konden nemen. Bij bierbrouwerijen wordt dat bijvoorbeeld al veel vaker gedaan. Inmiddels hebben we een heel team dat zich volledig inzet op de rondleidingen,” vertelt directeur Jan Eijsermans.

Kijkje achter de schermen

”De meeste mensen die bij ons komen, kennen Schrobbelèr al. Toch hebben ze vaak geen idee hoe het productieproces eruit ziet. Als zij een kijkje nemen in onze distilleerderij worden ze positief verrast,” gaat Jan verder. Tijdens de drie uur durende rondleiding worden bezoekers welkom geheten in het proeflokaal. Dit is hét bourgondische café van Schrobbelèr waar bezoekers in stijl ontvangen worden met een koffie en een Schrobbelèr bonbon.

Vervolgens wordt er meer verteld over de ontstaansgeschiedenis, mogen ze een kijkje nemen in het laboratorium waar je een gedeelte van het familierecept krijgt te weten en vervolgens krijgen ze het bottelproces te zien. Natuurlijk wordt er tot slot in een sfeervolle ambiance geproost met Schrobbelèr.

Historie Schrobbelèr

De bourgondische sfeer van Schrobbelèr is typerend voor het ontstaan van de kruidenlikeur. Ontdekker Jan Wassing hield namelijk enorm van gezelligheid en vrienden om hem heen. Omdat hij maagpatiënt was, mengde hij in de jaren ’70 bestaande dranken met homeopathische middelen net zolang totdat hij een drankje had dat zijn maag kon verdragen. In zijn huisbarretje ‘Bij den Schrobbelaar’ liet hij het aan zijn vrienden proeven. Zij vonden het erg lekker waarop Wassing met zijn recept naar de Tilburgse distillateur Jonkers stapte. Zij hebben samen het recept ontwikkeld zoals we dat nu kennen. Tijdens de rondleiding wordt uiteraard nog veel meer verteld over het ontstaan van Tilburgs bloed.

Rondleiding reserveren

Wil je een rondleiding bijwonen? Vergeet dan niet om te reserveren! Dat kan online via de website van Schrobbelèr. Groepen die op andere dagen een bezoek willen brengen, kunnen reserveren via een apart reserveringsformulier op de website.