Leuke huisdieren gezocht voor Dierbaar Gezelschap

dierbaar gezelschap

Stichting ZorgDier Nederland zet zich sinds 2003 in voor kwetsbare dierenliefhebbers die graag wekelijks bezoek van een huisdier krijgen. De stichting werft en leidt vrijwilligers op met geschikte honden en katten voor bezoeken in instellingen en nu ook bij mensen thuis, zoals in de Tilburgse wijk De Reeshof. Het gaat hier om ouderen, mensen met een beperking of mensen die in een sociaal economisch lastige situatie verkeren. In de wijk De Reeshof in Tilburg wordt samengewerkt met ContourdeTwern onder de naam ‘Dierbaar Gezelschap’.

Voor dit waardevolle bezoekwerk zoeken ze nog een aantal vrijwillige honden- en katten liefhebbers. Zij worden geworven in de omgeving waar ze worden ingezet. Hierdoor krijgt de ondersteuning een persoonlijk karakter en het levert een sociale bijdrage in de wijk. Contact met iemand uit de buurt en het helende contact met een huisdier zorgt voor natuurlijke interactie en is waardevol voor beide partijen. De bezoeken vinden plaats bij mensen thuis en in de vorm van dagbesteding in het Wijkcentrum Heyhoef en ontmoetingsruimte de Driehoek.

Vrijwilliger voor ‘Dierbaar Gezelschap’

Twee vrijwilligers die zich graag willen gaan inzetten voor ‘Dierbaar Gezelschap’ zijn Suzette Daneel en Odette Voesenek. Suzette heeft een kat en Odette een hond, die ze graag mee willen nemen naar mensen die behoefte hebben aan contact met een huisdier. “Ik heb altijd al een passie gehad voor dieren, vooral katten”, vertelt Suzette. “Werk in de zorg heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart gehad. Een project met dieren en mensen spreekt mij daarom enorm aan.”

Net als Contour de Twern, zien beide kandidaten het belang van dit bijzondere vrijwilligerswerk  in. “Ik kan mij een leven zonder katten niet voorstellen. Daarom denk ik dat het voor mensen die altijd dieren hebben gehad, moeilijk zal zijn om geen huisdieren meer te hebben. Ik vind het super dat ik hier verandering in kan brengen.”

Hier is Odette het mee eens: “Het lijkt mij mooi als mensen blij worden van mijn hond en ons graag samen ontvangen. Het liefst ga ik naar mensen toe die bij mij in de buurt wonen zodat ik al wandelend kan langskomen. Ik was meteen enthousiast over dit project, omdat ik het leuk vind om mensen thuis te bezoeken. Mijn hond is erg op mensen gericht en gedraagt zich rustig en lief.”

Ook Suzette is verzot op haar kat: “Mijn kat is heel sociaal en een groot knuffelbeest. Hij kan nooit genoeg aandacht of knuffels krijgen. Daarom denk ik dat hij het leuk zal vinden om met mij samen op bezoek te gaan.” Suzette denkt dat haar kat geschikt is voor bezoekjes bij mensen thuis en ook in groepsverband. Zelf zou ze het liefst mensen thuis bezoeken.

Maak het verschil

Suzette hoopt met haar vrijwilligerswerk bij ContourdeTwern een verschil te kunnen maken voor mensen. “Ik heb een tijdje in de thuiszorg gewerkt; een fantastische baan die mij veel voldoening gaf”, aldus Suzette. “In dit vrijwilligerswerk verwacht ik ook veel voldoening en geluk te ervaren. Als ik zie hoe mensen opfleuren van het contact met mijn kat, is dat mijn ultieme beloning.”

Zonder vrijwilligers als Suzette en Odette zou een project als ‘Dierbaar Gezelschap’ simpelweg niet kunnen worden uitgevoerd. Er zijn nog meer lieve dieren, met net zulke lieve baasjes, nodig om mensen op lokaal niveau te kunnen bezoeken. Inschrijven kan via www.zorgdier.nl. Voor meer informatie kun je bellen naar 0610592212.