Leuterconcours in Theaters Tilburg

Zo’n 35 jaar geleden organiseerde Karnavalsvereniging de Fènpruuvers voor het eerst het Leuterconcours. Bij het 11 jaar bestaan van de Carnavalsstichting Tilburg gaf deze vereniging het Leuteren cadeau aan de Carnavalsstichting Tilburg. Vanaf die tijd organiseren Karnavalsvereniging  de Fènpruuvers en de stichting samen het Leuterconcours.

Enkele weken voor carnaval vindt in de Theaters Tilburg het Leuterconcours plaats. Tijdens het Vurleuteren (een paar weken daarvoor) worden de deelnemende Leuterèrs geselecteerd. Deze Leuterèrs staan garant voor een avond vol hartelijke lach.

Burgemeester en Wethouders worden door de dames en heren in de ton op de hak genomen en de veranderingen in Tilburg worden op zeer ludieke wijze aan het licht gebracht en besproken. Een zeer deskundige vakjury en een publieksjury beoordelen de Leuterèrs en aan het eind van de avond wordt bekend gemaakt wie zich “Opperleuterèr van Kruikenstad” mag noemen.

Vermeldenswaardig is dat veel Leuterèrs voort zijn gekomen uit de “Tonpraotakkedemie” welke opgericht werd door Frans Verbunt in samenwerking met de Stichting Tilburgse Taol. Frans Verbunt (Fraans Kruik) was een onnavolgbare Leuterèr die vele malen “Opperleuterèr van Kruikenstad” is geweest. Helaas is Frans veel te vroeg overleden. Gelukkig leeft zijn nagedachtenis voort in de nog altijd actieve Tonpraotakkedemie.

Locatie: Theaters Tilburg
Datum: 16 januari 2010
Begin tijd: 20.11 uur
Kaartverkoop: onbekend