Nieuws

Let op! Dit artikel is al 2917 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Leuterconcours: Lachen om Tilburgse humor in de Tilburgse Taol

Op zaterdag 1 februari organiseert de Carnavalsstichting Tilburg in samenwerking met Karnavalsvereniging de Fènpruuvers het Leuterconcours in Theaters Tilburg. Tijdens dit carnavaleske en humoristische evenement (ook bekend als het Tonpraoten) zal de Opperleuterèr van Kruikenstad gekozen worden. De deelnemers bespreken in de Tilburgse taal op humoristische wijze de actualiteit in onze stad. Dat wordt lachen, om Tilburgse humor in de Tilburgse taal.

Afgelopen december werd in café de Fijnproever aan de Bredaseweg de voorselectie (het zogenaamde Vurleuteren) gehouden. Hier heeft de jury bepaald welke deelnemers er aan de vereiste voldoen en tijdens het echte Leuterconcours in Theaters Tilburg op mogen treden. Hier zijn zeven deelnemers uit voort gekomen:

1) Lion Spijkers als Rick de Sauwelèr, stadsomroeper van Kruikenstad.
2)Ludo van Vliet als Tattoe Sjonnie, Tattoe Koning Tilburg INK.
3)Piet Derix als Flipke Fruit, Groentezaak de vrolijke noot.
4)Joppe de Bres als L.Vis
5)Arthur van der Kwartel als Hendige Harrie, doe het zelver.
6)William van Eekelen als Clown Bennie van Circus Fiasco.
7)Toon van Erp als Toon unne tobbert.

Deze zeven deelnemers stappen gedurende deze avond in de grote- en de kleine zaal van Theaters Tilburg in de ton en treden dus twee keer op, om bezoekers te trakteren op een humorvolle ‘buut’, gebaseerd op de actualiteit. Een echte feelgood avond waarbij we je garanderen dat er veel gelachen wordt. Na afloop wordt er een feest gehouden in de omloop van de Studiozaal en in de Studiozaal zelf. Een mooi voorproefje op carnaval!

Tilburgse taal:

Afgelopen jaar werd Ludo van Vliet als stuntman uitgeroepen tot Opperleuterèr van Kruikenstad. Hij zal stunts moeten uithalen om dit kunstje dit jaar weer te herhalen. Door de samenwerking tussen de Carnavalsstichting en de Tonpraot akkedeemie wordt er jaarlijks veel nieuw humoristisch talent opgeleid voor een succesvolle ‘buut’ in de ton. De deelnemers spreken in het Tilburgse dialect, wat op deze manier behouden blijft voor de toekomst. Humor die jaarlijks garant staat voor tranen in de ogen van het lachen. Het Leuterconcours wordt dit jaar voor de 40e keer gehouden, dus een rijke traditie waar je een keer bij moet zijn geweest!

Samenwerking Tilburg.com:

De samenwerking tussen de carnavalsstichting en Tilburg.com komt onder andere tot uiting door een nieuwe actie. Alle Kruiken en Kruikinnen kunnen via de carnavalsstichting Tilburg hun eigen idee voor een Kwèèker doorgeven. De leukste inzending krijgt een plaatsje op de Kruikenstad Kwèèker die Tilburg.com speciaal voor dit doel beschikbaar heeft gesteld. Tijdens het Leuterconcours op 1 februari zal bekend worden gemaakt wie de tekst heeft geschreven en wat deze tekst is. Deze Kwèèker wordt dan samen met de overige Kwèèkers van Tilburg.com in de week voorafgaand aan de carnaval verspreid in de binnenstad.

De kaarten voor het leuteren zijn nu nog te koop à 15 Euro per stuk

– Bij het Waoges Louwe op zondag 26 januari in de Bouwhal van de Carnavalsstichting Tilburg van 12.00 tot 18.00 uur. De bouwhal bevindt zich aan de Ledeboerstraat 5. Meteen een goede mogelijkheid om de praalwagens die mee rijden in de Optocht van 2 maart aanstaande alvast te bekijken.

– Doorlopend vanaf 8 januari bij Café de Fijnproever , Bredaseweg 84. Dagelijks geopend vanaf 14:00 uur.

Ben er snel bij, want op = op. We zien u graag in Theaters Tilburg op 1 februari bij het Leuterconcours.


 

Reageer op dit bericht