Lezing Manu Keirse in de MFA de Poorten

Voor veel mensen is de winter een mooie periode, met de naderende feestdagen en de start van een nieuw jaar. Maar: “Rouwende medemensen beleven allerminst een vrolijk kerstfeest”, stelt Manu Keirse, professor aan de KU Leuven en hoogleraar verliesverwerking.

Hij geeft op donderdag 27 november de lezing ‘Hoe kunnen wij elkaar helpen in verdriet?’ in MFA De Poorten, speciaal voor weduwen, weduwnaars en hun naasten. ContourdeTwern en Metgezel in Zingeving organise-ren deze lezing.

Als hoogleraar verliesverwerking merkt Keirse hoe deze groep weduwen en weduwnaars in de wintermaanden overmand raakt door gevoelens van eenzaamheid. “Het contrast tussen alle blijdschap, muziek, lichtjes of geschenken en de eigen droefenis geeft ze de indruk alleen te staan in hun verdriet. De collectieve onwennigheid van de buitenwereld tegenover diepe rouw blijft groot.”

Soms wordt op een kerstdiner, waar de voltallige familie aanwezig is, met geen enkel woord over de overledene gesproken. Een afwezige dierbare zomaar loslaten is zeker op deze dagen zinloos. Hem of haar een nieuwe, waardevolle plek geven in de rouwverwerkingstijd is niet alleen een opdracht van de rouwende maar voor de hele omgeving. Hoe kunnen we dat samen doen? De gedreven Keirse biedt inzichten en handvatten om elkaar te helpen in het dragen van het verdriet.

Manu Keirse

Als rouwdeskundige uit Vlaanderen heeft Keirse reeds veel waardevol werk verricht in de wereld van verdriet en rouw. Ook schreef hij diverse goed ontvangen boeken over dit onderwerp.

Praktische informatie

De lezing is op donderdag 27 november om 19.30 uur in MFA De Poorten, Hasseltstraat 194 in Tilburg. Toegang vanaf 19.00 uur. De lezing is met name bedoeld voor weduwen, weduwnaars en hun naasten. Toegang bedraagt 5 euro, dit is inclusief een drankje bij entree en in de pauze. Vooraf aanmelden is verplicht: wendyzwekars@contourdetwern.nl of 013 464 92 10.