Lichtgevende textiele rups siert nieuwe expositie TextielLab

Studio Samira Boon en Next Architects creëerden een opvouwbare structuur om de imposante Concertzaal in Tilburg om te toveren tot een intieme ruimte tijdens huiskamerconcerten. Directeur Rob van Steen van Theaters Tilburg zag een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Het TextielLab van het TextielMuseum was nauw betrokken bij het proces dat eraan vooraf ging, de selectieprocedure en natuurlijk bij de ontwikkeling. In de nieuwe expositie `Highlights TextielLab: Glowing Caterpillar` zie je het pad van ontwerp naar eindobject.

De wens om de grote Concertzaal aan te kunnen passen tijdens kleine kamermuziekconcerten, leidde tot een ontwerpwedstrijd met de opdracht een verkleiningsdoek te ontwik¬kelen. Het TextielLab begeleidde deze opdracht. Uit de schetsvoorstellen van verschillende befaamde Neder¬landse ontwerpbureaus koos de theaterdirectie samen met een vakjury uiteindelijk voor het meest innovatieve voorstel.
Studio Samira Boon en NEXT Architects gingen met het team weven van het TextielLab en Beerens Intercover BV uit Tilburg aan de slag om het ontwerp uit te voeren. Het resultaat is een opvouwbare structuur van 30 meter lengte met een hoogte van 3 meter. In het ontwerp is rekening gehouden met de architectuur van Jo Coenen en het lichtkunstwerk van Peter Struycken. Bovendien is het doek in breedte variabel en kan het opgeborgen worden. Het ontwerp, geïnspireerd op de vorm van rupsen, is qua uiterlijk veranderlijk. Als de lichten gedoofd zijn, is het verrassendste aspect te zien: de glow-in-the-dark garens.

Met dank aan: Theaters Tilburg / Intercover BV / Studio Samira Boon & NEXT Architexts / Textiellab