“Limburgcomplex” houdt aan voor Willem II

Wat zou het toch een prachtig affiche geweest zijn. Op een maandagavond voetballen tegen een andere ploeg uit Limburg, namelijk VVV Venlo dat de tweede plaats in de derde periode bezette. En niet zomaar een wedstrijd, maar een finale. Een finale om de periodetitel die naast een plaats in de play-offs ook een geldbedrag van €75.000,- op zou leveren. Over dat geldbedrag moest dan nog wel even belasting betaald worden en gaat er een bepaald deel naar de selectie die vanzelfsprekend een premie verdienen voor het behaalde resultaat waardoor er een stuk minder overblijft. Dit beslissingsduel vond dan niet plaats hier in Tilburg, de spelers hoefden er niet voor naar het gevreesde Limburg, maar vond plaats in de prachtige arena van Helmond Sport. Hierbij was het zelfs waarschijnlijk dat beide ploegen geen supporters mee mochten nemen, aangezien de lokale driehoek in Helmond geen zin had in een samenkomen van supporters van Willem II, VVV Venlo en Helmond Sport. Kortom, dat beloofde een sensationele finale.

Maar een wedstrijd tegen weer een Limburgse ploeg bleef de club bespaard. Willem II kwam niet verder dan een gelijkspel en VVV won overtuigend thuis van Jong FC Twente, waardoor de periodetitel in Venlo uitgereikt werd. Waarom wedstrijden tegen Limburgse ploegen niet massaal omarmd worden door het Tilburgse publiek bleek afgelopen vrijdag maar weer. Voor het eerst in drie jaar tijd wisten de Tricolores met een gelijkspel van een Limburgs veld af te stappen. De laatste overwinning in Lèmburg dateert zelfs van 3 mei 2009 toen Niels Vorthoren vlak voor tijd in Kerkrade de 0-1 op het scorebord zette. En om nou te zeggen dat ze in deze provincie zo goed kunnen voetballen gaat ook nogal ver. Met Roda JC momenteel op de laatste plaats in de eredivisie zou het zomaar kunnen dat er volgend seizoen geen Limburg meer in de hoogste voetbalcompetitie van ons land uitkomt.  Maar dat is allemaal nog ver weg. Willem II moet gaan zorgen om WEL in de Eredivisie te komen volgend seizoen door punten te gaan pakken, zeker op momenten dat koploper FC Dordrecht ze laat liggen.

Het duel begon met maar weinig spektakel. Pas na de openingstreffer van Willem II kwam er wat leven in het spel van beide ploegen. Na een hoekschop kopte Peters de bal op goal en net voordat de keeper erbij kon, kopte Heymans hem langs de goalie om vervolgens de 0-1 binnen te schieten. De linksback scoorde zijn tweede goal in twee duels en heeft daardoor een hoger doelpuntengemiddelde dan onze spits en tevens topscorer Ruud Boymans. Maar MVV kwam terug in de wedstrijd en nog wel op een schitterende manier. Denny Landzaat ging eerst op een te zwakke manier het duel aan met Smeets, die vervolgens met een streep in de kruising doelman Swinkels kansloos liet. Waar de eerste treffer van MVV excelleerde in schoonheid, was de tweede treffer het tegenovergestelde. Bij een hoekschop was het Denny Landzaat die eerst onder de bal door dook. Via Danny ‘Dèh wel’ Schreurs, die zelf wegdraaide van de bal, kwam het leer tegen Tim Cornelisse aan en rolde daardoor in eigen goal. Voor rust was Willem II nog wel dichtbij de gelijkmaker, doordat Kjell Knops bijna het trucje van Cornelisse herhaalde door de bal net naast eigen doel te koppen.

Na rust betrad een veel strijdlustiger, maar vooral ook beter voetballend Willem II het veld en gaf alles om de achterstand om te buigen naar een overwinning. Dit resulteerde snel in een grote kopkans voor Ruud Boymans, maar doelman Castro redde heel goed. Uit de hoekschop die volgde kwam dan wel de treffer. In eerste instantie ging de bal over alles en iedereen heen, maar Landzaat mocht de bal opnieuw voorgeven. Nadat de bal werd weggewerkt kwam deze in de voeten van Terell Ondaan. De aanvaller die vorige week twee keer trefzeker was haalde uit en zag de bal in de verre hoek binnen rollen. Met nog ruim een half uur te gaan gingen de Tricolores op zoek naar de winnende treffer. Kansen van Messaoud, Boymans en vlak voor tijd Charlton Vicento troffen geen doel. Zelfs het brengen van de troef Gaby Jallo in de slotfase mocht niet baten. Het zat er gewoon niet in. Opvallend was ook de wissel van Ali Messaoud die het veld moest verlaten voor Niek Vossebelt. Jurgen Streppel wilde na afloop van de wedstrijd deze wissel niet volledig verklaren, maar gaf aan dat het te maken had met de professionaliteit van de spelmaker. Men zou zich dus af kunnen vragen of er volgende week weer een basisplaats voor hem is weggelegd.

Dat zal dan moeten gebeuren in het thuisduel tegen Helmond Sport. Een bijzonder duel in meerdere opzichten. Zaterdag is namelijk de jaarlijks terugkerende clubavond bij Willem II. Deze traditie in wording staat bekend om de grote opkomst op de tribunes en alle activiteiten die men rondom het stadion kan doen voor en na de wedstrijd. Daarnaast helpt het programma van de directe concurrenten ook mee aan de spanning voor dit duel. Koploper FC Dordrecht mag het namelijk uit opnemen tegen de nummer 4 FC Eindhoven. En VVV Venlo zal thuis aantreden tegen Excelsior, dat de 5de plaats in de competitie bezet. Er zullen dus hoe dan ook punten verspeeld gaan worden door concurrenten en drie punten zijn dan zeer gewenst. Net als de maximale steun van de twaalfde man.

Ruud Boymans MVV - Willem II johnbeerens.com