LocHal in Tilburg wint landelijke publieksprijs voor architectuur

LocHal

De LocHal in de Tilburgse Spoorzone is winnaar van de Publieksprijs die de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) jaarlijks uitreikt voor het gebouw met ‘de meeste maatschappelijke meerwaarde’. De afgelopen weken kon gestemd worden op negen gebouwen in Nederland die door de jury van BNA waren genomineerd. De LocHal kreeg bijna de helft van de tienduizend stemmen.

Het gebouw won ook de juryprijs in de categorie Leefbaarheid & Sociale cohesie. De eindstrijd voor de titel ‘het beste gebouw van het jaar’ ging tussen de LocHal, het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en de Noord-Zuidlijn. Uiteindelijk won de Noord-Zuidlijn.

‘De LocHal is een gebouw vol verrassingen’

De prijsuitreiking was vrijdag 17 mei in de LocHal zelf. De vakjury onder leiding van Jort Kelder stelde dat het gebouw aantoont ‘hoe je de kracht van het bestaande benut’. Ook lovend was het over de manier waarop ‘een doods gebied in de stad is omgetoverd in een bruisende plek, waar bewoners uit heel Tilburg – en daarbuiten – bij elkaar komen’.

De traptribune met verblijfs- en studeerplekken en de beweegbare wanden in de vorm van zes enorme gordijnen (ontwikkeld met het Tilburgse Textiellab) noemt de jury ‘briljante vondsten’. ,,De LocHal is een gebouw vol verrassingen: een hangout voor zzp-ers, een décor om koffie te drinken, een forum voor debatten. Een toffe plek die op allerlei manieren aantrekkelijk is en wellicht de interesse in het boek opnieuw aanwakkert. Dit is de onbetwiste categoriewinnaar”, staat te lezen in het juryrapport.

Van werkplaats tot stadscampus

De voormalige locomotievenwerkplaats stamt uit 1932. Architectenbureaus Civic Architects, Braaksma en Roosen, Inside Outside/Petra Blaisse maakten er in opdracht van de gemeente Tilburg een moderne stadscampus van. Mecanoo/Francine Houben ontwierp de inrichting van de Bibliotheek en de kantooromgeving. Afgelopen januari werd de LocHal geopend. Naast de Bibliotheek Midden-Brabant zijn ook Kunstloc Brabant en Seats2meet er gevestigd.

,,De vanzelfsprekendheid waarmee iedere Tilburger vanaf dag één zijn plek weet te vinden in de LocHal, is geweldig om te zien”, zegt directeur Peter Kok van Bibliotheek Midden-Brabant. ,,En dan bedoel ik ook echt íedere Tilburger: van student tot dakloze, van jonge ondernemer tot gepensioneerde, van hoogleraar tot opa met kleinkind. We zijn ontzettend trots dat we ook dankzij dat publiek deze mooie prijs in ontvangst mogen nemen. En uiteraard feliciteren we de Nood-Zuidlijn met de eretitel van ‘beste gebouw van het jaar’.”

Architectuurrondleidingen in de LocHal

Vanwege de bijzondere architectuur van haar pand is de Bibliotheek Midden-Brabant gestart met het aanbieden van speciale themarondleidingen. Naast de reguliere rondleiding over de historie en het gebruik van de LocHal is er nu ook een architectuurrondleiding die extra veel informatie geeft over de bouwstijl, de inrichting en de keuzes die de architecten hebben gemaakt. Tijdens haar rondleiding neemt architectuurkenner Myrthe Breukink geïnteresseerden in 1,5 uur mee langs de meest bijzondere plekken in de LocHal. Aanmelden kan via www.lochal.nl/over-de-lochal/rondleidingen.