LocHal schenkt aandacht aan Tilburgse oorlogsslachtoffers in de maanden april en mei

tilburgse oorlogsslachtoffers

In Tilburg wordt er in de maand april op diverse manieren aandacht geschonken aan Tilburgse oorlogsslachtoffers. Benieuwd wat er allemaal op het programma staat? Lees dan snel verder. 

Vanaf vrijdag 1 april vind je in het TijdLab in de LocHal twee projecten die Tilburgse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken: Namen en Nummers en Wiki Midden-Brabant. Namen en Nummers begon in Tilburg in 2021 en herdenkt de omgekomen Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met Regionaal Archief Tilburg verzorgen de mensen achter Namen en Nummers een kleine expositie en activiteiten om alle Tilburgse slachtoffers van de oorlog niet te vergeten.

Namen en nummers

Namen en Nummers Tilburg komt voort uit het Amsterdamse project Namen en Nummers waarmee sinds 2012 jaarlijks de weggevoerde Joden uit de Oosterparkbuurt worden herdacht. In 2021 werd dit voor het eerst op meerdere plaatsen in Nederland gedaan. Tilburg was daarbij de eerste plaats in Brabant waar dit herdenkingsritueel een eigen vorm kreeg. Voor de 140 Tilburgse slachtoffers van de holocaust konden inwoners een naambordje maken. Daarnaast zochten de deelnemers naar het levensverhaal van die persoon en publiceerden dat op deze website. Op 3 september 2021 kwamen de deelnemers naar het Spoorpark om hun naambordje neer te leggen op een grote plattegrond van de stad. Zo brachten ze ‘hun’ joodse Tilburger symbolisch thuis. Het herdenkingsritueel in het Spoorpark maakte bij menigeen een diepe indruk. In het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) is er uitgebreid aandacht voor dit project.

Levensbeschrijving voor elk oorlogsslachtoffer

Een onderzoeksgroep van Regionaal Archief Tilburg is in maart 2021 begonnen met het maken van levensbeschrijvingen van alle 753 omgekomen Tilburgers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze groep enthousiaste onderzoekers deed eerder een oproep voor meer informatie over oorlogsslachtoffers van wie weinig tot niets bekend is. Het leverde een schat aan nieuwe informatie, foto’s en verhalen op. De groep zelf doet uitgebreid onderzoek in vele archieven, zowel in Nederland als daarbuiten. Alle informatie wordt geplaatst in de Wiki Midden-Brabant, met de bedoeling alle 753 personen een gezicht te geven, zodat zij niet vergeten worden. In het TijdLab staat een interactief scherm, waarop bezoekers zelf de resultaten kunnen bekijken van dit onderzoeksproject.

Lezing over Jodenvervolging in Brabant

Bij de kleine expositie wordt een aantal activiteiten georganiseerd. Op 6 april organiseert het TijdLab een lezing over de Jodenvervolging in Noord-Brabant door prof. A.J. Bijsterveld. De lezing wordt afgewisseld met Spoken word-artiesten Gina Goossens (junior stadsdichter) en Selma Oueddan.

Wanneer het gaat om de Jodenververvolging en de herinnering daaraan, gaat in Nederland de meeste aandacht uit naar Amsterdam. Inderdaad werden bijna 60.000 van de 80.000 Amsterdamse Joden vermoord. Maar wat weten we van de andere 45.000? Hoe zat het eigenlijk in Noord-Brabant? Dat blijkt toch een ander verhaal te zijn. Op 28 augustus 1942 moesten in heel Noord-Brabant honderden Joden zich melden op (bus)stations om naar Westerbork vervoerd te worden. In september 1943 werd Noord-Brabant ‘Jodenvrij’ verklaard. In deze lezing komt aan bod wat er daarvoor, in 1942-1943 en daarna gebeurde met de ruim 2300 Joodse Noord-Brabanders.

Overige activiteiten

Op 23 en 30 april organiseert de Stadsgidserij twee extra wandelingen ‘Oorlog, Bevrijding en Herdenking’. Tijdens de wandelingen ga je mee op zoek naar de sporen die de oorlog in onze stad heeft achtergelaten. Op 25 april vertellen Jeroen Neus en Carine van Vugt in de LocHal over het project Namen en Nummers en speelt saxofonist David Bello Arcos de compositie ‘Tilburg is mijn thuis’ van Bruno Culotti. Op 14 mei vertoont René Hildesheim een theatervertelling over de Tweede Wereldoorlog, die zich afspeelt in Brabant. Tenslotte geeft Astrid de Beer van Regionaal Archief Tilburg op 18 mei een lezing over het project rondom de Tilburgse oorlogsslachtoffers.

Meer informatie

  • Datum: vrijdag 1 april t/m dinsdag 31 mei 2022
  • Tijd: tijdens openingstijden van de Bibliotheek LocHal
  • Locatie: TijdLab in de Bibliotheek LocHal
  • Kosten: gratis (wel van tevoren aanmelden), behalve deelname aan de wandelingen van de Stadsgidserij op 23 en 30 april
  • Aanmelden voor de activiteiten: via de website van Bibliotheek Midden-Brabant of Stadsmuseum Tilburg