Luc Brants onderzocht zichtbaarheid van homoseksualiteit en wint Lanciersprijs 2021

Lanciersprijs 2021

Luc Brants is gekozen tot winnaar van de Lanciersprijs 2021. Deze prijs werd op 14 oktober 2021 voor de derde keer uitgereikt in het Regionaal Archief Tilburg aan een historisch onderzoeker. Brants werd door de jury geprezen voor zijn baanbrekende onderzoek naar de zichtbaarheid van homoseksualiteit, sekse- en genderdiversiteit in Tilburg. Lees je mee?

De Lanciersprijs

De Lanciersprijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan de onderzoeker die bronnen van Regionaal Archief Tilburg op originele wijze gebruikt. Om in aanmerking te komen voor deze prijs moet je onderzoek hebben geleid tot een scriptie, gedrukte of digitale publicatie, film of documentaire, roman, theaterstuk of een andere vorm.

Luc Brants heeft meer dan een jaar lang onderzoek verricht in de collectie van Regionaal Archief Tilburg, in het bijzonder in het archief van de gemeentepolitie van Tilburg. Tijdens de korte presentatie die gegeven werd kort voor de prijsuitreiking kwam naar voren dat het onderzoek naar de geschiedenis van de Tilburgse LHBTI-beweging, die tot nu toe on(der)belicht is gebleven, grote maatschappelijke relevantie heeft. Het onderzoek werd mooi vormgegeven in een publicatie.

Lanciersprijs van 2023

In 2023 gaat het archief weer op zoek naar de resultaten van andere historisch onderzoek. Mensen die in de periode van maart 2021 tot maart 2023 onderzoek doen in de collectie van het archief en daar een uiting aan geven (boek, website, toneelstuk, scriptie, kunstwerk of nog iets heel anders) worden van harte uitgenodigd hun stukken in te dienen voor de Lanciersprijs 2023. De jury, bestaande uit René Bastiaanse (oud-directeur BHIC), Ad van den Oord (historisch onderzoeker en publicist) en Astrid de Beer (historica en projectleider bij Regionaal Archief Tilburg) kijken dan naar alle inzendingen.