Maaike combineert haar werk met het hebben van eigen boomkwekerij: ‘Ik werk hier al 25 jaar met veel plezier’

Wie denkt dat ze bij Fujifilm in Tilburg enkel fotopapier en andere producten met betrekking tot fotografie maken, zit helemaal mis. Het bedrijf is innovatief en maakt diverse producten voor onder andere de biofarmaceutische industrie. Deze producten worden allemaal gecontroleerd en gekwalificeerd. De 45-jarige Maaike Diepstraten is daar als technician (oftewel laborant red.) onder andere voor verantwoordelijk. Ze vierde afgelopen jaar dat ze 25 jaar in dienst was en heeft het nog steeds heel erg naar haar zin. “Er hangt hier een leuke sfeer en Fujifilm kijkt echt naar haar personeel om.”

In 1997 komt Maaike na het afronden van de Laboratoriumschool in Breda bij Fujifilm terecht. Momenteel werkt ze in het Tilburg Research Lab van Fujifilm. Hier onderzoekt, controleert en kwalificeert ze water- en gasmembranen. “Deze membranen worden gebruikt om microscopisch kleine deeltjes uit gas of water te filteren. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van nitraat uit drinkwater.” Fujifilm levert deze membranen aan systeembouwers en eindgebruikers en zorgt dus bijvoorbeeld dat we kunnen genieten van zuiver en lekker drinkwater.

In het laboratorium doet Maaike als het ware het voorwerk voordat bepaalde producten van Fujifilm in productie gaan. “Wij maken hier membranen op kleine schaal en zorgen dat deze goed onderzocht, beschreven, gecontroleerd en gekwalificeerd worden. Daarna kunnen de producten in de fabriek worden geproduceerd. We zijn dus vooral bezig met de research rondom producten. Dat maakt het ook heel erg leuk. Wij blijven meedenken met het proces.”

De werkdag van Maaike is dan ook heel wisselend. “De ene dag verrichten we veel metingen in het laboratorium of maken we beschrijvingen van bepaalde apparaten. Maar we leren ook nieuwe apparatuur en methodes kennen. Je bent dus veel aan het onderzoeken en beschrijven. Ik ben geen type om heel de dag achter een bureau te zitten. Hier ben je lekker bezig. Muziekje op en gezellig met collega’s aan het werk. De kwaliteit van onze producten waarborgen, dat vind ik erg belangrijk.”

‘Het werk is goed te combineren met ons eigen bedrijf’

Maaike werkt twintig uur per week bij Fujifilm. Daarnaast heeft ze namelijk met haar man een eigen boomkwekerij waar ze ook veel tijd insteekt. En haar vier kinderen uiteraard. “Ik kom lekker met de fiets naar het werk en krijg vanuit Fujifilm veel vrijheid om het werk te combineren met mijn boomkwekerij. Dat vind ik heel erg fijn.”

De vriendelijke technician ging op 1 september een mooie stap maken binnen Fujifilm. “Ik ga aan de slag in de nieuwe Life Science fabriek. Daar wordt celkweekmedia gemaakt. Dit zijn onderdelen die worden gebruikt bij de ontwikkeling van vaccins en medicijnen.” Maaike kijkt heel erg uit naar haar nieuwe uitdaging. “Een nieuwe werkplek, nieuwe collega’s en nieuwe energie. Daar heb ik heel erg veel zin in. De plek waar ik kom te werken zit ook nog in de opstartfase. Ik kijk ernaar uit om daar een bijdrage aan te leveren.”

In de Life Science fabriek gaat Maaike ook in het laboratorium werken. Toch gaan er wel wat zaken veranderen. “De eisen voor de producten die we daar maken, zijn veel strenger. Je zit dus veel meer vast aan protocollen. Ook ga ik veel met nieuwe technieken werken. De fabriek is heel erg toekomstgericht en bloeiend en groeiend.”

 

‘Mijn 25-jarig jubileum was het hoogtepunt’

Maaike werkt ruim 25 jaar bij Fujifilm en heeft het nog steeds heel erg naar haar zin. “Mijn 25-jarig jubileum was het hoogtepunt. Zeker na de verschillende lockdowns was het heel erg leuk om dit zo groots te vieren. Mensen die hier inmiddels niet meer werken waren erbij en ook degene die me heeft aangenomen – inmiddels de grootste baas – kwam langs. Het was een soort van reünie. Daar heb ik erg van genoten.”

Ze ziet Fujifilm dan ook als een goede werkgever. “We verdienen een mooi salaris, hebben een leuke werkplek, krijgen veel vertrouwen en ze organiseren leuke activiteiten voor de collega’s. Ik zie mezelf niet meer voor een andere werkgever werken. De sfeer is hier leuk en positief en iedereen helpt elkaar. Mensen werken hier gemiddeld twintig jaar, dat zegt eigenlijk al genoeg.”

Ook kijkt het bedrijf volgens Maaike om naar haar werknemers. “Fujifilm heeft een luisterend oor. Er wordt gekeken naar je ambities en ontwikkeling wordt erg gestimuleerd. Intern zijn er dan ook veel mogelijkheden om door te groeien.”

Maaike raadt het anderen dan ook aan om bij Fujifilm te komen werken. “Er hangt hier een leuke sfeer en met de ontwikkeling van de nieuwe fabriek zijn we toekomstgericht bezig. Ook denk ik dat verjonging goed is voor het bedrijf. De jongere generatie heeft toch andere ideeën en ik denk dat we daar met zijn allen alleen maar van kunnen leren.”

Werken bij Fujifilm

Zoals je leest, heeft het werken bij Fujifilm verschillende voordelen. Je hebt veel doorgroeimogelijkheden, gezellige collega’s en goede arbeidsvoorwaarden. Ben jij benieuwd welke functies momenteel openstaan bij Fujifilm? Check snel de vacatures en misschien ben jij binnenkort wel de collega van Maaike!