Nieuws

Floor Lieskamp
Let op! Dit artikel is al 169 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Maak kennis met Tilburg.com fotograaf Floor: ‘Ik ben altijd op zoek naar pure momenten’

Ze zijn gek op onze stad, op gezelligheid, op fotografie en zetten jou maar al te graag op de foto tijdens Tilburgse evenementen. We hebben het over de topfotografen van Tilburg.com! Nu het evenementenseizoen nog even op zich laat wachten, leek het ons het perfecte moment voor jullie om eens nader kennis te maken met deze toppers.

Deze week maken we nader kennis met onze nieuwste fotograaf: Floor Lieskamp. Floor is met haar 22 jaar de jongste van de groep (en de enige vrouw). Ze groeide op in Nijmegen, maar is voor haar studie journalistiek in Tilburg gaan wonen. Hier heeft ze haar vriend (en tevens zoon van fotograaf Bas Haans) ontmoet, waardoor ze niet van plan is snel terug naar Nijmegen te gaan. Ze zit momenteel in haar laatste jaar van haar opleiding, waar ze zich focust op video en fotografie. Al heeft ze ook een passie voor interviewen en is het haar droom om documentaires te maken.

Floor loopt al van kleins af aan met een camera in haar hand. “Wat op mijn achttiende begon als een vriendendienst, is nu mijn creatieve bijbaan. Ik vind het tof om het leven door een lens te zien en ontdekken, zo ook Tilburg!”

Lees hier alvast wat meer over Floor en haar fotografie.

Vijf vragen aan Floor

1. Wat is de mooiste/meest waardevolle foto die je ooit gemaakt hebt?

“Dat is een foto die ik maakte tijdens mijn stageproject in Nepal. Ik interviewde en fotografeerde hier veertig sponsorkinderen in onderontwikkelde gebieden voor Stichting Maya. Tijdens dit project heb ik veel moeilijke, maar ook inspirerende verhalen gehoord.”

“Het meisje wat je aankijkt op deze foto (zie foto hieronder) is Akriti, ze is 10 jaar oud. Ze wordt gesponsord vanuit Nederland, zodat ze naar school kan. Dit is niet vanzelfsprekend in haar boerengezin wat onopgeleid is en midden in de jungle woont. Daarnaast is recent haar vader overleden. Om de toekomst voor haarzelf en haar familie beter te maken, loopt ze dagelijks ongeveer een uur om op school te komen. Als Akriti naar huis gaat, probeert ze haar familie nieuwe dingen te leren, om hen te helpen ontwikkelen.”

“Haar verhaal is terug te zien in haar blik. En dat is wat dit portret voor mij zo waardevol maakt. De foto is vlak na het interview gemaakt, midden in een druk klaslokaal.”

Floor Lieskamp
Meest waardevolle foto Floor – het Nepalese meisje Atriki

2. Waar ligt jouw kracht als fotograaf?

“Mijn kracht ligt in het overbrengen van sfeer, karakter en verhaal in beeld. Dit doe ik momenteel vooral als evenementenfotograaf. Ik kan er namelijk zó van genieten om momenten zowel te kunnen beleven als vast te leggen. Als ik op een tof evenement ben zonder mijn camera, ben ik onbewust alsnog opzoek naar deze pure fotografie momentjes. Denk hierbij aan een bepaalde interactie tussen mensen of een samenkomst van kleuren en licht. Het is denk ik fotograaf-eigen om dit moeilijk uit te kunnen zetten.”

“Tijdens het fotograferen haal ik energie uit het feit dat ik deze plotselinge momenten opzoek en terug kan overbrengen. Ik word dan ook blij van reacties als; ‘Ik wist niet dat ik zo op de foto kon staan’ of ‘ik was dat moment helemaal vergeten’.”

3. Wie of wat zou je graag nog ooit op de foto willen zetten?

“Dat is moeilijk te beantwoorden met één antwoord, omdat er veel kanten van fotografie zijn die ik wil ontdekken. Maar als ik puur als evenementenfotograaf kijk zou ik een deejay/artiest willen volgen, waarbij ik zowel achter de schermen als voor de schermen een reportage kan schieten.”

“Daarnaast zou ik graag grotere festivals willen fotografen. Misschien een festival als Liquicity, We Are Electric of Best Kept Secret?”

“Ook zou ik, zoals ik in Nepal deed, vaker portretten willen schieten. Op een verhalende en journalistieke manier, maar ook op een artistieke manier. Portretfotografie is iets wat ik recent meer doe en ik zou graag meer excentrieke portretten willen maken in de toekomst.”

4. Op welke Tilburgse evenementen fotografeer jij het liefst?

“Ik fotografeer nog niet heel lang voor Tilburg.com, maar tot nu toe vond ik het bijzonder om Swim to Fight Cancer vast te leggen. Tijdens dit evenement zie je de verbondenheid en kracht van Tilburgers, wat mooi is om vast te leggen. Vooral het moment dat de zwemmers uit het koude water kwamen was zo’n fotografie momentje.”

“Verder vond ik de evenementen ParkBeats en Back 2 the 90s leuk. Waarom? Omdat dit een groot kleurrijk speelparadijs is voor een fotograaf. Je hebt de zaalshots, de artiestenshots en de portretten in het publiek. Doordat ik nooit stilzit, krijg ik hier een enorme adrenaline boost van. Ik kan me vooral nog het moment rond zonsondergang herinneren, toen de zonnegloed het festival goud kleurde.”

5. Wat zijn jouw grootste hobby’s naast fotograferen?

“Naast fotograferen leef ik voor muziek, en dan vooral Drum & Bass. Als ik niet fotografeer, sta ik vooraan te dansen in de zaal. Ik ben mijn fotografiecarrière ooit ook begonnen op een klein Drum & Bass feest in Rotterdam, met de vakantiecamera van mijn ouders destijds. Het is een muziekscene waarin ik zowel als fotograaf als persoon mijn passie heb gevonden.”

“Daarnaast ruil ik graag mijn cameralens in voor een videolens. Wat begon als een stage bij de videoredactie van het AD in Rotterdam, is nu mijn tweede bijbaan bij het BD in Tilburg. Daar werk ik als cameravrouw en editor.

Fotografen Tilburg.com

In een korte reeks stellen we elke week een van onze fotografen aan je voor. Wie zijn ze? Wat voor foto’s maken ze het liefst? En hebben ze nog een (fotografie) droom voor de toekomst? Naast Floor komen de volgende fotografen aan bod: Frans Versteden, Bas Haans, Camiel van de Wijdeven en Jules van Iperen.

Reageer op dit bericht