Maak werk van je mond

Een gezonde mond ziet er mooi uit en ruikt fris. Wie zijn mond goed verzorgt, houdt een gezonde mond. Het begint natuurlijk met goed tandenpoetsen. Hiermee verwijdert u voedselresten en tandplak. Beperk tussendoortjes en frisdranken. Deze bevatten suikers en zuren die slecht zijn voor het gebit.

Tandplak
Tandplak is een witgeel laagje dat op én tussen tanden, kiezen en tandvlees zit. Tandplak is niet zo goed zichtbaar omdat het dezelfde kleur heeft als het gebit. U kunt tandplak met tandenpoetsen verwijderen. Verwijdert u de plak niet goed? Dan kan het tandvlees ontstoken raken.

Zuren
In bijna al ons eten en drinken zit suiker. De bacteriën in de mond zetten suiker om in een zuur. Dit zuur veroorzaakt gaatjes in het gebit. In frisdrank, vruchten en wijn zitten behalve suikers ook zuren. Die zuren tasten het tandglazuur direct aan. Hierdoor slijt uw gebit. We noemen dit tanderosie. Het maakt niet uit hoeveel zure producten u eet of drinkt, maar hoe vaak u dat doet. Eet drie maaltijden per dag en maximaal vier keer per dag iets tussendoor. Uw gebit krijgt zo voldoende kans om zich te herstellen. Gebruik één uur voor het tandenpoetsen geen zure producten.

Tandenpoetsen
Tandenpoetsen is een precies werkje. Poets tweemaal per dag uw tanden zorgvuldig. Niet te krachtig en minstens twee minuten lang. Goed tandenpoetsen kan ook met een elektrische tandenborstel, want die maakt de juiste poetsbeweging. Laat de borstel het werk doen. Neem de tijd om het gebit schoon te maken. Kies een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren. Vervang deze elke drie maanden. Poets met een fluoridenhoudende tandpasta. Fluoride versterkt het glazuur en voorkomt daarmee gaatjes en tanderosie.

Rager
Met een tandenborstel alleen kunt u de ruimten tussen tanden en kiezen niet goed schoonmaken. Het maakt hierbij niet uit of u een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel gebruikt. Gebruik na het eten een tandenstoker die in de ruimte tussen uw tanden en kiezen past. Heeft u veel ruimte tussen tanden en kiezen? Gebruik dan een borsteltje of rager.

Controle
Ga tweemaal per jaar naar de tandarts of mondhygiënist. Dit zijn specialisten die uw gebit goed controleren. Zij kunnen precies vertellen hoe u het beste werk van uw mond maakt. Alle kosten worden, voor kinderen tot 22 jaar, altijd volledig vergoed.