Nieuws

Mariska Lips Award
Let op! Dit artikel is al 440 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Maarten Schut, Julia van Dijk en Joann Leijten genomineerd voor Mariska Lips Award

Voetballer Maarten Schut (16), kunstschaatsster Julia van Dijk (13) en tennisster Joann Leijten (13) zijn de genomineerden voor de Mariska Lips Award 2019. Op vrijdag 13 december wordt de winnaar van de Award bekend gemaakt tijdens het Sportgala in Theaters Tilburg.

Foto: Toin Damen 013sporT

Met de Mariska Lips Award wordt jaarlijks de meest talentvolle sporter die is verbonden aan de Topsportopleiding Tilburg in het zonnetje gezet. ‘Een verrassing.’ ‘Bijzonder.’ Zo omschrijven de drie leerlingen van de Topsportopleiding Tilburg hun nominatie. Een kennismaking met de drie leerlingen van het Willem II College in Tilburg.

Maarten Schut

Maarten Schut is keeper bij Willem II en heeft er een contract. De leerling van 5-havo heeft het bij Willem II goed naar zijn zin. Hij speelt in U17. Voetbal is zijn passie. “Ik was met mijn 3 jaar al met een bal bezig.” Hij startte zijn carrière bij VV DBS in Eindhoven. Net na de splitsing van de jeugdopleiding Willem II/RKC sloot hij bij Willem II aan. Zijn studie gaat hem ‘redelijk gemakkelijk af’. Hij koos voor de havo in plaats van voor vwo om zich helemaal op het voetbal te kunnen focussen. In een goede afloop van zijn eindexamenjaar heeft hij vertrouwen. “Studeren gaat goed samen met zes keer in de week trainen en op zaterdag een wedstrijd.”

Julia van Dijk

Julia van Dijk is kunstschaatsster. Ze zit in 2-havo en schaatst bij Drechtsteden Dordrecht. Zo’n 22 uur staat ze wekelijks op het ijs. Een talent? Zeker! Al vier keer was ze tweede van Nederland in haar leeftijdscategorie, Advance Novice (10 tot 14 jaar). Als in het gesprek ‘dubbele Rittberger’ valt, een bijzondere sprong, corrigeert Julia meteen: “Ik ben al toe aan een triple Rittberger.” Een viervoudige ligt in het verschiet. Veel trainen, werken aan lenigheid, de juiste voeding en veel sprongen maken, ook op het droge, omschrijft ze haar sportweek. “Prima te combineren met mijn studie”, klinkt het als vanzelfsprekend. Haar doel: volgend jaar de Junior Grand Prix en natuurlijk de EK’s en WK’s.

Joann Leijten

Joann Leijten is tennisster en traint bij Tennisschool Gijs in Goirle. Twaalf uur traint ze in de week en dat heeft al vele resultaten opgeleverd zoals het winnen van het JRT in Rotterdam bij de meisjes tot en met 12 jaar. “Dit jaar wordt mijn jaar”, laat ze zich terloops ontvallen. Ze doelt daarmee op haar ranking in haar leeftijdsklasse. Ze staat in de top 20 maar ziet kansen richting top 10. Naast het JRT is ze ook te vinden op vele open toernooien waarbij ze wel vaak moet tennissen tegen oudere jeugd. De leerling van 2-Gymnasium komt uit Boxtel maar kan sport en studie ‘goed combineren’. “Vaak wel lange dagen”, zegt ze. Daarmee verwijst ze naar haar trainingen om half acht ’s morgens waarvoor ze  om zes uur opstaat. “Leuk en leerzaam gaan bij Tennisschool Gijs hand-in-hand.” Haar droom? Ooit spelen op Wimbledon.

Reageer op dit bericht